Μετωπική σύγκρουση επιτρόπων για τα κονδύλια της ΚΑΠ

Την ενόχληση του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φ. Τίμερμανς, στη EURACTIV σχετικά με τα κονδύλια της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, ο προϋπολογισμός των αγροτικών ενισχύσεων της ΕΕ δεν χρειάζεται να ενισχυθεί κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, παρά τις εκκλήσεις για αύξηση του γεωργικού ταμείου.

«Θα πρέπει κάποιος να ξεκινήσει ρωτώντας, εάν τα κεφάλαια που διαθέτουμε –387 δισ. ευρώ είναι ένα αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό– τα ξοδεύουμε με τον σωστό τρόπο αυτήν τη στιγμή. Δεν νομίζω», ανέφερε στη συνέντευξή του. Όπως σημειώνει η EURACTIV, τα σχόλιά του αναφέρονταν στην ΚΑΠ, που αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Εξηγώντας ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο κ. Τίμερμανς αμφιβάλλει ότι αυτή η ιδέα θα κερδίσει την υποστήριξη των κρατών-μελών. «Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα υπάρξει μια τεράστια εκλογική περιφέρεια στα κράτη-μέλη που θα πει ‘‘ας δώσουμε περισσότερα χρήματα στη γεωργία;’’» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος-μέλος» που θα υποστηρίξει τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για τον πρωτογενή τομέα.

Βολές κατά COPA-COGECA

Ερωτηθείς για το πώς θα συμβιβάσει τους αγρότες με το όραμά του, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι από τη στιγμή που μπορείτε να καθίσετε με τους αγρότες –όχι με την [Ένωση αγροτών της ΕΕ] COPA-COGECA, η οποία δεν εκπροσωπεί πάντα πραγματικά όλους τους αγρότες–, αλλά αν καταφέρετε να προσεγγίσετε τους αγρότες, θα δείτε πως είναι λογικοί και ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, όπως πάνε τα πράγματα αυτήν τη στιγμή», απάντησε.

Για τον Τίμερμανς, το κλειδί είναι να αποδείξει ότι η ΕΕ μπορεί να αναπροσανατολίσει τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ «προς μια κατεύθυνση που θα βοηθήσει τους αγρότες να αλλάξουν επίσης τρόπους». Και πρόσθεσε ότι «και πολλοί αγρότες θέλουν να αλλάξουν τρόπους, οπότε αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».

Η συνέντευξη του Τίμερμανς, οδήγησε τον επίτροπο Γεωργίας να αναδημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο πάλι στην EURACTIV, με τίτλο: «Ο επίτροπος Γεωργίας πιέζει για μεγαλύτερο γεωργικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού».

Στην αντίπερα όχθη

Σε αυτήν τη συνέντευξη, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι είχε μιλήσει ανοιχτά (κάτι που επαναλαμβάνει από τότε με την πρώτη ευκαιρία) για την ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ζητώντας να ξεκινήσει από νωρίς αυτή η συζήτηση.

Σε αυτό το δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο προϋπολογισμός είχε περιοριστεί τους τελευταίους μήνες (πριν από τον Ιανουάριο), εξαιτίας του πληθωρισμού, που είχε σκαρφαλώσει πάνω από 10% σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών των εισροών, όπως τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές.