Μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα ετοιμάζει η ΕΕ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 13/10 το Κολέγιο των Επιτρόπων με κύριο θέμα τις τιμές ενέργειας. Η Επιτροπή, παρουσίασε μια εργαλειοθήκη μέτρων προς αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης και των επιπτώσεών της.

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας για την αντιμετώπιση της έκτακτης αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, που προβλέπεται να διαρκέσει όλο τον χειμώνα, και για την παροχή άμεσης στήριξης στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη» την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες επιπτώσεις της τρέχουσας αύξησης των τιμών και για να ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

  • Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα περιλαμβάνουν επείγουσα εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών, κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων.
  • Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, θα εξετάσει πιθανά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας και την αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου και θα αξιολογήσει τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρουσιάζοντας την εργαλειοθήκη, η αρμόδια για την ενέργεια Επίτροπος κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε: «Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας προκαλεί σοβαρή ανησυχία στην ΕΕ. Καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία και η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, είναι σημαντικό να προστατευθούν οι πλέον ευπαθείς καταναλωτές και καταναλώτριες και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, προσδιορίζουμε μεσοπρόθεσμα μέτρα, για να διασφαλίσουμε ότι το ενεργειακό μας σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό και ευέλικτο, ώστε να αντέχει σε μελλοντικούςκλυδωνισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της οικολογικής μετάβασης.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι έκτακτη και η εσωτερική αγορά ενέργειας μάς έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσει να μας εξυπηρετεί και στο μέλλον, υλοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενισχύοντας την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και εκπληρώνοντας τους στόχους μας για το κλίμα.» 

Πηγή: sigmalive.com