Μέτρα για τη xylella ζητά από την Ιταλία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μέτρα για τη xylella ζητά από την Ιταλία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μια πολύ σημαντική απόφαση για τους ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έκρινε ότι η Ιταλία θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας που έχει καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Απουλία την Xylella fastidiosa.

Το βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στη γείτονα χώρα πριν από περίπου τρία χρόνια και σκορπίζοντας μεγάλη ανησυχία και στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Λόγω της απειλής για άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν ζήτησε πέρυσι από την Ιταλία να καταστρέψει τα μολυσμένα δέντρα, να δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η λήψη μέτρων είναι σκόπιμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί τρεις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που ενοχοποιεί το Xylella για την επιδημία.

Όπως δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Σόκι Αλ-Ντομπάι, επικεφαλής του γραφείου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης της επιδημίας μεγέθυνε τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλες χώρες.