Ρύζι: Μέχρι 37 λεπτά «πιάνουν» οι Καρολίνες, στα 30 λεπτά κινούνται τα μεσόσπερμα

Μετά τις γιορτές αναμένονται οι μεγάλες αγορές από τους Τούρκους που έχουν κάνει τις πρώτες κρούσεις

Με την Καρολίνα να έχει «τσιμπήσει» ένα λεπτό από την ολοκλήρωση του αλωνισμού, τις τιμές να μην παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις για τις βασικές ποικιλίες Japonica και Indica και τις εμπορικές πράξεις να παραμένουν λιγοστές, όπως συνηθίζεται άλλωστε μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, εξελίσσεται η πρώτη περίοδος της αγοράς για το ρύζι.

Ο μεγάλος πελάτης για τα μακρύσπερμα που είναι η Τουρκία έχει κάνει τις πρώτες «κρούσεις» μέσω εμπόρων, ωστόσο δεν έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σημαντικές αγορές. Άλλωστε, τέτοια εποχή έχουν ακόμη το δικό τους ρύζι, ενώ ένας λόγος παραπάνω φέτος είναι η κατάσταση της οικονομίας της γείτονος, η οποία αποτυπώνεται άλλωστε και στη μεγάλη πτώση της αξίας του εθνικού της νομίσματος.

Οι Έλληνες συνεταιριστές, πάντως, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου οι Τούρκοι να προβούν σε μεγάλες παραγγελίες, κάτι που αναμένεται να γίνει στο πρώτο δίμηνο του νέου χρόνου, καθώς αφενός το ρύζι είναι βασικό είδος διατροφής για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή στην οποία διακινούν και ελληνικό ρύζι οι Τούρκοι έμποροι, αφετέρου η Ελλάδα είναι από τους βασικούς προμηθευτές τους.

Οι δύο μεγάλοι συνεταιρισμοί του Νομού Θεσσαλονίκης συνέλεξαν φέτος συνολικά πάνω από 90.000 τόνους προϊόντος. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Λεωνίδας Κουιμτζής, αντιπρόεδρος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, που συγκέντρωσε περίπου 40.000 τόνους ρυζιού, η τιμή για τα Japonica διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στα 28-30 λεπτά/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, και στα 30 λεπτά για τα Indica, τα οποία αποτελούν και το μικρότερο ποσοστό στην καλλιέργεια.

Οι Καρολίνες, ωστόσο, «τσίμπησαν» 1 λεπτό, ανεβαίνοντας στα 36 λεπτά από τα 35 λεπτά το κιλό, με τα οποία άνοιξε και φέτος η εμπορική σεζόν, ενώ κάποιες πολύ καλές ποιότητες «πιάνουν» και τα 37 λεπτά το κιλό. «Ως συνεταιρισμός, έχουμε κάνει κάποιες εμπορικές πράξεις με Τούρκους και Βούλγαρους εμπόρους. Συνολικά, έχουμε πουλήσει περί τους 6.000 τόνους μέχρι τώρα. Παράγουμε, επίσης, και έτοιμο προϊόν, cargo ή λευκασμένο, σε μύλο με τον οποίο έχουμε συνεργασία και κάνει επεξεργασία για εμάς», εξηγεί ο κ. Κουιμτζής και προσθέτει: «Από τις ποσότητες που έχουν φύγει ήδη, το 20% είναι έτοιμο προϊόν. Το υπόλοιπο 80% κατευθύνθηκε σε εξαγωγές προς Βουλγαρία και Τουρκία».

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι τον Δεκέμβριο είναι λίγες οι εμπορικές πράξεις, καθώς η ζήτηση παραδοσιακά κάνει «κοιλιά» μέσα στις γιορτές και τον Ιανουάριο και η κινητικότητα στην αγορά ξεκινάει ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο.

Συγκρατημένοι οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Βασίλη Κουκουρίκη, στα 29 λεπτά βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η τιμή του Ronaldo και στα 30 λεπτά εκείνη του Luna, των δύο επικρατέστερων δηλαδή ποικιλιών στα μεσόσπερμα. Εξάλλου, στα 30 λεπτά/κιλό κινείται το μακρύσπερμο Bonnet, ενώ στα 36 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται, ως επί το πλείστον, η τιμή για τις Καρολίνες.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την αγορά «ήσυχη» προς το παρόν, λέγοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους μύλους, αλλά οι παραγωγοί από την πλευρά τους είναι συγκρατημένοι, γιατί αφενός, για φορολογικούς λόγους, περιμένουν το νέο έτος προκειμένου να κάνουν πωλήσεις, αφετέρου αργότερα αυξάνονται τόσο η εμπορική κινητικότητα όσο και οι τιμές.

Ο συνεταιρισμός δεν έχει κάνει ακόμη πωλήσεις σε Τούρκους, αλλά έχει ήδη προβεί σε εμπορικές πράξεις με Βούλγαρους εμπόρους. «Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία με την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας μπορεί να πάει πιο πίσω τις μεγάλες εμπορικές πράξεις, αλλά θεωρούμε βέβαιο ότι θα έρθουν, γιατί η Ελλάδα είναι βασικός προμηθευτής της γείτονος, η οποία είναι και μεσάζοντας προς άλλες χώρες», σχολιάζει ο κ. Κουκουρίκης.

Αυξημένες οι ποσότητες που βρίσκονται στις αποθήκες

Για χαμηλή εμπορική κινητικότητα κάνει λόγο από την Αιτωλοακαρνανία ο πρόεδρος του Β΄ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε πωλήσεις. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «επειδή οι Καρολίνες απορροφώνται από την εγχώρια αγορά, στην αρχή υπήρξε κινητικότητα. Τώρα όμως και σε αυτή την ποικιλία είναι πιο ήσυχα τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μεγάλης αποθεματοποίησης που έκαναν οι καταναλωτές στο πρώτο lockdown, το οποίο άδειασε τα ράφια και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ».

Με καλές αποδόσεις για την Καρολίνα που φέτος καλλιεργήθηκε σε 21.000 στρέμματα έναντι 14.000 πέρσι, παίρνοντας ώθηση από την περσινή καλή τιμή που έφτασε στα 40 λεπτά, η παραγωγή «κρατιέται» από όσους καλλιεργητές έχουν την υποδομή, περιμένοντας καλύτερες τιμές στην πορεία. Φέτος, οι ποσότητες που βρίσκονται στις αποθήκες ανέρχονται σε 40%, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πέρσι, όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σερρών, Χρήστος Φούρναρης, ενδεικτικό των προσδοκιών των παραγωγών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020