Μέχρι και 364,7% πάνω η τιμή στο κεράσι στα μανάβικα

Έως και 7,90 ευρώ το κιλό

Δέσμευση άνω του ενός τόνου κερασιών χωρίς ταυτότητα στον Πειραιά

Στα όρια του… σκανδάλου κινείται η κερδοσκοπία στις τιμές του κερασιού. Την ώρα που ο παραγωγός στην Έδεσσα δεν πωλούσε πάνω από 1,7 ευρώ το κιλό τα μεγάλα τραγανά κεράσια, σε συνοικιακά μανάβικα η τιμή του προϊόντος «έπιανε ταβάνι» στα 7,90 ευρώ το κιλό, με την ταμπέλα «κεράσια Έδεσσας», όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι!

Η «ψαλίδα», δηλαδή, ανάμεσα στην τιμή παραγωγής και στην τιμή με την οποία απευθυνόταν ο μανάβης στον καταναλωτή, άνοιγε στο σκανδαλώδες ποσοστό της τάξης του 364,7%! Την ίδια στιγμή, παραγωγός από την περιοχή εξηγεί ότι με βάση το 1,7 ευρώ, την τιμή, δηλαδή, που φεύγει το κεράσι από το χωράφι μια αναμενόμενη τιμή για τη λιανική δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 – 3,5 ευρώ το κιλό στο μανάβικο.

Στη λαϊκή αγορά, τα κεράσια όλων των ποικιλιών πωλούνται ως επί το πλείστον στα 2 – 3 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, η τιμή τους «σκαρφαλώνει» στα 3,15 – 4,19 ευρώ το κιλό, υψηλότερα κατά 75% – 99,5% σε σύγκριση με την τιμή παραγωγού στην έξτρα και Α ποιότητα, που αυτή την εβδομάδα διαμορφώνεται στα 1,8 – 2,1 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Στη χονδρική του Ρέντη (ΟΚΑΑ) πωλούνται προς 1,8 – 3,5 ευρώ το κιλό, φτάνουν, δηλαδή, την τιμή λιανικής στη λαϊκή αγορά.

Μελίνα Ζιάγκου