Μήλα Πιλαφά: Αυξημένη παραγωγή με συγκρατημένες τιμές

mila-pilafa
Καλή χρονιά για τα πιλαφά

Μια καλή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί του γνωστού μήλου Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως της Αρκαδίας, αφού είδαν την παραγωγή να εκτοξεύεται. Μαζί με την αύξηση, όμως, δεν ήρθε και η αντίστοιχη εκτόξευση της τιμής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και πτώση. Ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου «Μαντινεία», Χρήστος Τσιάμης, δήλωσε ότι «οι τιμές συμπιέζονται αφού δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να μπουν στην εμπορία πάνω από δύο-τρεις έμποροι, οι οποίοι είναι λογικό να καθορίζουν και τις τιμές.

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 30% έως 40% στην Αρκαδία και ειδικότερα στην περιοχή του Δάρα. Στην περιοχή αυτή η παραγωγή έφτασε τους 300-400 τόνους, ενώ η τιμή κυμάνθηκε από 0,40 έως 0,60 ευρώ και τα δεύτερης ποιότητας μήλα πουλήθηκαν στα 0,25 ευρώ».

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία χρόνια επειδή, ενώ στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 το μήλο της περιοχής έφθασε στην κορύφωση της παραγωγής, τα τελευταία χρόνια, που μπαίνουν νέες ποικιλίες, άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες.

Για το αν υπάρχει μέλλον για τα Ντελίσιους Πιλάφα, ο Χρήστος Τσιάμης θα είναι κατηγορηματικός. «Είναι ένα προϊόν με τόσα ποιοτικά χαρίσματα που είναι αδύνατον να χαθεί σε βάθος χρόνου. Πάντα θα υπάρχει ένα καταναλωτικό κοινό που θα αναζητά ποιοτικά προϊόντα, όπως τα μήλα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Νίκου Καρρά , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ Αρκαδίας. «Το Ντελίσιους Πιλαφά δέχεται πίεση από τις νέες ποικιλίες που έχουν εμφανιστεί, αφού έχει μικρότερη παραγωγή, ενώ απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα από τις υπόλοιπες μηλιές». Αυτήν τη στιγμή, στο οροπέδιο της Μαντινείας και ειδικότερα στην περιοχή της Τεγέας, καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα μήλο ΠΟΠ Ντελίσιους Πιλαφά.