Μικρή αύξηση τιμών στις πράσινες ελιές Χαλκιδικής

της Ελένης Ριζάκη

Αυξήθηκε η τιμή της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, σε 1,20 ευρώ από 1,10, όπως αναφερόταν σε ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ». Ο Κωνσταντίνος Βλαβής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, είπε συγκεκριμένα για το θέμα: «Εμπορικά πήγε 1,20, ανέβηκε 10 λεπτά. Είναι πολύ πιο κάτω από πέρυσι η τιμή, οπότε η ποσότητα της παραγωγής ήταν μικρή. Στο τέλος, όμως, αυτό που θα συλλεχθεί για εμπόριο θα είναι μικροπαραγωγή από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις τιμές προς τα πάνω, από το 1,20 να πάει στο 1,30, βλέποντας το τονάζ που θα έπρεπε να συλλεχθεί και δεν συλλέγεται».

Επιπλέον, επισημαίνει τον κίνδυνο να μην προλάβει να συλλεχθεί φέτος η παραγωγή: «Σίγουρα η άνοδος της τιμής θα παίξει τον ρόλο της, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί έχει αυξηθεί το κόστος και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια».

Σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των παραγωγών, αναφέρει: «Κάποιοι το έχουν πάρει απόφαση, γιατί και να θέλουν να ξεκινήσουν τώρα, δεν προλαβαίνουν. Είναι και πρώιμη χρονιά λόγω των καλοκαιρινών βροχών και αρχίζει να χάνεται το πράσινο χρώμα».

Μάλιστα, προβλέπει πως «το 45% της επιτραπέζιας ελιάς θα συλλεχθεί και το 55% θα παραμείνει στα δέντρα, καταλήγοντας για ελαιοποίηση», μία φθηνότερη λύση συλλογής.

«Οι παραγωγοί δεν έχουν εργάτες να μαζέψουν ελιές. Σκέφτονται και την ελαιοποίηση, επειδή το λάδι έχει υψηλή τιμή, αλλά είναι τελευταία επιλογή», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΕΣ Στυλίδας

Καμία αλλαγή στη Στυλίδα

Σύμφωνα με παραγωγούς της Στυλίδας, η τιμή αναφοράς παραμένει στα 60 λεπτά/200 τεμ. Επίσης, βασικό πρόβλημα για την επιτραπέζια πράσινη ελιά, όπως και στη Χαλκιδική, αποτελεί η έλλειψη εργατών γης, σύμφωνα με τον Χρήστο Καραδήμο, γενικό διευθυντή του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.

«Οι παραγωγοί δεν έχουν εργάτες να μαζέψουν ελιές. Σκέφτονται και την ελαιοποίηση, επειδή το λάδι έχει υψηλή τιμή, αλλά είναι τελευταία επιλογή, γιατί η ποικιλία μας είναι βρώσιμη και δεν θα μαυρίσουν εύκολα, διότι έχει πολλές ελιές το δέντρο».

Τέλος, όπως είπε στην «ΥΧ», ο συνεταιρισμός δεν έχει βγάλει ακόμα τιμές, καθώς ξεκίνησε να δέχεται ελιές πριν από λίγες ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα ανακοινωθούν.