Πατάτα: Μικρή η παραγωγή, αλλά η τιμή ανεβάζει το ενδιαφέρον

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας που φυτεύτηκε στα μέσα του καλοκαιριού στις νότιες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, άρχισε και η προετοιμασία για τη φύτευση της χειμερινής πατάτας, η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κρατήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση του ρίσκου που δημιουργεί μία τέτοια επένδυση, λόγω των καιρικών συνθηκών. Σημαντικός, επίσης, είναι και ο παράγοντας της πολυετούς χρήσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τη φύτευση του συγκεκριμένου προϊόντος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των αγροχημικών, έχει καταστήσει τα φυτά περισσότερο ευάλωτα σε προσβολές, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις στρεμματικές αποδόσεις.

Στον αντίποδα αυτής της αρνητικής κατάστασης, οι τιμές του προϊόντος παρουσιάζουν άνοδο, λόγω και της μειωμένης προσφοράς, κάτι το οποίο κινεί το ενδιαφέρον των παραγωγών για περισσότερα στρέμματα ενόψει των ανοιξιάτικων φυτεύσεων.

Οι καιρικές συνθήκες έπληξαν την παραγωγή στη Βοιωτία

Σύμφωνα με τον Άρη Αϋφαντή, παραγωγό από τη Θήβα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών κυμαίνονται στον 1 τόνο ανά στρέμμα, όταν σε άλλες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και τους 3 τόνους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη της παραγωγής, από τη φύτευσή της μέχρι και σήμερα». Επισημαίνει, επίσης, ότι το κόστος παραγωγής για την πατάτα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και για τον λόγο αυτόν «οι παραγωγοί δεν ρισκάρουν να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής».

Αναφερόμενος το θέμα των τιμών, ο κ. Αϋφαντής υποστηρίζει ότι αυτές κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 70 λεπτά, ελπίζοντας ότι την περίοδο των γιορτών θα διατηρηθούν εκεί. Ωστόσο, όπως εκτιμά, «η ελληνοποίηση της πατάτας είναι ένα σημαντικό ζήτημα όπου επηρεάζει σε σημαντικά μεγάλο βαθμό τη δική μας παραγωγή και κατ’ επέκταση το εισόδημά μας».

Εστιάζοντας στην καλλιεργητική περίοδο που θα ξεκινήσει από τον νέο χρόνο, ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος, λόγω και των τιμών που έχουν επικρατήσει το τελευταίο διάστημα. «Το ενδιαφέρον των παραγωγών ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου δείχνει να είναι ανεβασμένο, ωστόσο οι τελευταίοι προβληματίζονται για την ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού που διακινείται, η οποία σε μεγάλο ποσοστό παρουσιάζει προβλήματα, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα αυτό της ενέργειας, διότι η πατάτα έχει μεγάλες απαιτήσεις».

Λιγότερα τα στρέμματα στις Λιβανάτες, με μικρές αποδόσεις

Για χαμηλές αποδόσεις στις καλλιέργειες πατάτας κάνει λόγο και ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως υποστηρίζει, οι αποδόσεις των χωραφιών θα κυμανθούν επίσης στον 1 τόνο ανά στρέμμα. «Τα φυτά δεν απέδωσαν στον βαθμό που θα θέλαμε και η εικόνα που βλέπουμε κατά τη συλλογή δεν είναι και η καλύτερη. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο με ανεβασμένο κόστος παραγωγής, μεγάλη έλλειψη εργατών γης και καιρικές συνθήκες που εναλλάσσονται, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό που θα θέλαμε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε αυξήσουμε σημαντικά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μας».

Επίσης, ο κ. Μπουράμας τονίζει ότι η παραγωγή της πατάτας στην περιοχή του έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω και της ανόδου της ελαιοκαλλιέργειας, «με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ένας αξιόλογος όγκος παραγωγής ώστε να προστεθεί ένα καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς και να μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερες αγορές».

Οι χαμηλές βροχοπτώσεις μείωσαν τις εκτάσεις στη Νάξο

Για σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της καλοκαιρινής πατάτας κάνει λόγο ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου. Ο ίδιος δηλώνει ότι, για την τρέχουσα περίοδο, οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί κατά 70%, με σημαντικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών. «Οι βροχοπτώσεις είναι αυτές που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό που κάνουν οι αγρότες της περιοχής μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι εύκολο να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας και για τον λόγο αυτόν μένουμε στάσιμοι», ομολογεί προβληματισμένος.

Ο κ. Καπούνης εκτιμά ότι, εάν δεν ολοκληρωθεί το φράγμα του Τσικαλαριού, ο πρωτογενής τομέας της Νάξου δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. «Αυτό αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες ένα από τα βασικά αιτήματα του αγροτικού μας κόσμου. Η κατασκευή του φράγματος μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο ποσοστό στην ανάπτυξη των καλλιεργειών του νησιού μας και όχι μόνο. Είναι μελετημένο έτσι ώστε να συγκεντρώνει πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και να μπορεί να καλύψει σημαντικές εκτάσεις, οι οποίες σήμερα παραμένουν αδρανείς».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου αναφέρεται στις τιμές του προϊόντος, αλλά και στην τελική εκκαθάριση της προηγούμενης περιόδου. «Η συλλογή της πατάτας μας για την τρέχουσα περίοδο θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το προϊόν που παράγουμε και θα κάνουμε προσπάθεια να καλύψουμε τις αγορές μας. Από την ανοιξιάτικη πατάτα που πουλήσαμε, οι παραγωγοί μας μεσοσταθμικά έλαβαν 86 λεπτά το κιλό και ελπίζουμε για κάτι καλύτερο τη νέα περίοδο», καταλήγει.