Μικροδάνεια: Βάζουν ψηλά τον πήχη ΥΠΑΑΤ και τράπεζες

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των αγροτών για δανειοδότηση από το νεοσύστατο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ με 21,5 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές Απριλίου, η «ΥΧ» παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία που αποτύπωναν την άμεση ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους, που έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΑΤ ώστε να εξασφαλίσουν δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ με μειωμένο, ή ακόμα και μηδενικό επιτόκιο.

Δύο μήνες μετά, η εικόνα παραμένει εξίσου ενθαρρυντική και επαληθεύει τις εκτιμήσεις για εξάντληση του διαθέσιμου μπάτζετ πολύ νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο ενεργοποίησης του εργαλείου.

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ οι εγκρίσεις

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από τον τραπεζικό κλάδο και από το ΥΠΑΑΤ, έως τις 31/05/23, οι εγκρίσεις δανειακών συμβάσεων από τις επτά συνεργαζόμενες τράπεζες αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση ύψους περίπου 10,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, ήδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ έχει πιστωθεί στους δανειολήπτες. Ωστόσο, το κονδύλι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, όσο θα «τρέχει» η… κάνουλα της ρευστότητας.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τις 29 Μαρτίου 2023, όπως κατέγραφε το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ήταν στα 31 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΑΑΤ, η συνεισφορά του ΠΑΑ μαζί με τη δανειοδότηση από τις τράπεζες δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 36 με 37 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι από τις υφιστάμενες αιτήσεις θεωρείται πιθανόν να πάρουν το πράσινο φως τουλάχιστον 3 στις 5, καθίσταται εύλογη η αναζήτηση λύσης στο άμεσο μέλλον, ώστε να βρεθούν από το ΥΠΑΑΤ επιπλέον πόροι, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» τραπεζικοί κύκλοι, «το εργαλείο ήρθε για να μείνει και θα το δούμε να διατηρείται και στη νέα προγραμματική περίοδο».