Με μικροκαρπία και εμφανή ποιοτική υποβάθμιση τα φετινά λεμόνια

Συνεχίζεται, αν και με κάποιες δυσκολίες, η συλλογή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στις βασικότερες περιοχές παραγωγής της χώρας. Αν εξαιρέσουμε την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και τα ζητήματα ποιότητας που παρουσιάστηκαν στο αρχικό στάδιο της συλλογής, το προϊόν δεν αντιμετωπίζει αλλά σημαντικά προβλήματα.

Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί μπορεί να είναι χαμηλότερες από την περσινή περίοδο, όμως καλύπτουν το κόστος παραγωγής και μένει ένα σχετικά καλό κέρδος για τον παραγωγό. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η παραγωγή του λεμονιού λίγο πριν από τη συλλογή, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αγγελάκο, παραγωγό από τη Σκάλα Λακωνίας, τα προβλήματα στην περιοχή εστιάζονται στους εργάτες γης και στην έλλειψη νερού. «Στα δέντρα υπάρχουν πορτοκάλια. Το μεγάλο μας πρόβλημα, όμως, είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Δεν έγινε σωστός προγραμματισμός από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Σχετικά με το θέμα της άρδευσης, ο ίδιος ανέφερε ότι αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρει τη λύση του. «Οι απαιτήσεις των καλλιεργειών μας είναι μεγάλες και οι υψηλές θερμοκρασίες μας πιέζουν κάθε χρόνο και περισσότερο», καταλήγει.

Στα 28 – 30 λεπτά το κιλό

Για μία σταθερή χρονιά σε σύγκριση με την περσινή κάνει λόγο και ο Μιχάλης Ζάχος, παραγωγός πορτοκαλιών από τον Βλαχιώτη Λακωνίας. «Η παραγωγή μας βρίσκεται σε καλά επίπεδα και ειδικότερα για τα πορτοκάλια που παράγονται στις πεδινές περιοχές. Οι αποδόσεις ξεπερνούν ακόμη και τους 5 τόνους το στρέμμα για χωράφια τα οποία είναι γόνιμα και φυσικά διαχειρίζονται ορθολογικά από τους παραγωγούς».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών,
ο κ. Ζάχος είπε ότι παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση. «Ακόμη και τα 30 λεπτά το κιλό που παίρνουμε αυτή την περίοδο δείχνουν μία θετική εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με την περσινή περίοδο, η οποία είχε άλλα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν ακόμη και στο 1 ευρώ».

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα χειμωνιάτικα

Σε ό,τι αφορά τις χειμωνιάτικες ποικιλίες, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι και η καλύτερη. Τα περισσότερα από τα πορτοκάλια σχηματίζονται μέσα από ακραίες θερμοκρασίες και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, θα υπάρξουν προβλήματα στην ποιότητα.

«Οι χειμωνιάτικες ποικιλίες, όπως είναι οι Ναβαλίνες και τα Μέρλιν, έχουν επηρεαστεί έντονα από τους καύσωνες. Αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα αυτή η κατάσταση, σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά», τονίζει ο κ. Ζάχος.

Τέλος, όπως ο ίδιος εκτιμά, οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο διάστημα θα κλείσει και η περίοδος συλλογής της ποικιλίας Βαλέντσια.