Μικροζυθοποιία Καβάλας: Η Marmita γεννήθηκε σε μια κουζίνα από το μεράκι δυο φίλων

Ο Βαγγέλης Φάκας και ο Θανάσης Τσουκαλάς δημιούργησαν τη Μικροζυθοποιία Καβάλας έχοντας ξεκινήσει τη ζυθοποίηση… στην κουζίνα του σπιτιού τους από χόμπι.

«Η οικιακή ζυθοποίηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θελήσαμε να μοιραστούμε την εμπειρία με τους καταναλωτές, γιατί στη διαδρομή ανακαλύψαμε γεύσεις και αρώματα εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Είχα ερεθίσματα από τον πατέρα μου που ασχολείται ερασιτεχνικά με την οινοποίηση», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Φάκας. Οι δυο συνοδοιπόροι ήταν πάντοτε λάτρεις της μπύρας και ως καταναλωτές επέλεγαν γεύσεις πιο δυνατές από τις lager τις οποίες επίσης αγαπούν.

Η συνεργασία τους οδήγησε στη δημιουργία της Μικροζυθοποιίας Καβάλας, μιας μονάδας ευέλικτης με δυνατότητα παρασκευής μεγάλης ποικιλίας συνταγών. Η επιχείρηση σήμερα υπογράφει τρεις ετικέτες: μία Red Ale, μία Stout αμερικανικού τύπου και μία American Pale Ale, όλες με την επωνυμία Marmita.

Τους αρέσει να παρασκευάζουν μπύρες Pale Ale που είναι πιο μεστές και πιο βυνώδεις, με γευστικό θολό σώμα και όχι διαυγές. Είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φάκα, αποτελεί στοιχείο της ιδιαιτερότητάς τους.

Η ιστορία πίσω από τον λογότυπο

«Η κουλτούρα της Μικροζυθοποιίας Καβάλας βασίζεται στις τέχνες, όχι μόνο στην τέχνη της ζυθοποίησης αλλά και της μουσική. Γι’ αυτό προ πανδημίας πραγματοποιούσαμε events με καλλιτέχνες στο ζυθοποιείο μας.

Η μπύρα συνοδεύει την κουλτούρα, γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε η εξωτερική εμφάνιση των φιαλών μας να είναι ιδιαίτερη», αναφέρει ο ζυθοποιός εξηγώντας μας την ιστορία πίσω από την ετικέτα τους: «Αποτυπώσαμε την εμπειρία και τις γεύσεις της οικιακής ζυθοποίησης της οποίας η κατσαρόλα λέγεται ‘‘μαρμίτα’’.

Τον λογότυπο αναπαριστά το άνθος του λυκίσκου, την κυλινδροκωνική δεξαμενή όπου γίνεται η ζύμωση και λόγω του ότι είμαστε στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας ο γραφίστας δημιούργησε κάτι σαν σκάφανδρο δύτη».

Η πρώτη μπύρα που παρήγαγαν ήταν η κοκκινωπή Ale, ακολούθησε η μαύρη και έπειτα από έναν χρόνο βγήκε η American Pale Ale που είναι μία ξανθιά πιο καλοκαιρινή μπύρα. Κατά καιρούς, ζυθοποιούν μπύρες και πειραματικά, τύπου «one-off» με περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Επιπλέον, συνεργάζονται με καταστήματα που τους ζητούν να παραγάγουν μπύρες για λογαριασμό τους. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε η Τ7 για το καβαλιώτικο μπαρ Τσαλαπετεινός. «Το όνομα συμβολίζει την έβδομη συνταγή που φτιάξαμε στο ζυθοποιείο, την έβδομη βρύση που τρέχει στο μαγαζί και τα επτά χρόνια του Τσαλαπετεινού», σημειώνει ο κ. Φάκας.

Η Μικροζυθοποιία Καβάλας συνεργάζεται σήμερα με όλες τις κάβες της πόλης. Οι εμπνευστές της διατηρούν επίσης συνεργασίες με τοπικά σούπερ μάρκετ, την αλυσίδα My Market αλλά και τη ΜΕΤΡΟ που απευθύνεται σε πελάτες χονδρικής. Παράλληλα, μέσω του e-shop γίνονται παραγγελίες με παράδοση στο σπίτι. Επίσης, μέσα από κανάλι διανομής εξυπηρετεί πελάτες και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδίως στη Θράκη και στη Θεσσαλονίκη.

Επεκτείνονται δεξαμενές και παραγωγή

Η παραγωγή αυτήν τη στιγμή έχει ταβάνι τους 4 τόνους τον μήνα, περίπου 12.000 φιάλες που μεταβάλλονται ανάλογα με τη σεζόν. Ωστόσο, είναι σε διαδικασία επέκτασης, μέσα από πρόγραμμα που θα διαρκέσει τα επόμενα τρία χρόνια. «Φέτος, θα διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα των δεξαμενών του ζυθοποιείου», εξηγεί ο κ. Φάκας, προσθέτοντας ότι η επένδυση είναι ύψους 75.000 ευρώ, εκ των οποίων το 55% επιδοτείται».