Μήλα: Με μειωμένες αποδόσεις κλείνει η καλλιεργητική περίοδος

Η συλλογή των όψιμων ποικιλιών μήλου ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες, με τις αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες. Οι ήπιες θερμοκρασίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα πριν από την ανθοφορία, διότι δεν συμπληρώθηκαν οι ώρες ψύχους που απαιτούνται και για τον λόγο αυτόν η καρποφορία ήταν μειωμένη.

Γενικότερα, η καλλιέργεια του μήλου παρουσιάζει ύφεση, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, των μειωμένων αποδόσεων, αλλά και του ανταγωνισμού που υφίσταται το προϊόν από ξένες χώρες.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζέικο, πρόεδρο του ΑΣ Αγιάς «Κίσσαβος», στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκε η συλλογή της ποικιλίας Fuji στην περιοχή του, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της καλλιέργειας για την τρέχουσα περίοδο. Όπως εξήγησε, η παραγωγή ήταν μειωμένη πάνω από 30%, λόγω του ήπιου χειμώνα που επικράτησε, αλλά και της μειωμένης ανθοφορίας που ακολούθησε.

«Αρνητικοί παράγοντες ήταν, επίσης, οι βροχοπτώσεις που συνόδευσαν την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν διάφορα παθογόνα, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή». Περιγράφοντας μια μέση απόδοση με τα φετινά αποτελέσματα, ο κ. Ζέικος ανέφερε ότι «τα πράσινα μήλα μπορεί να κινηθούν στους 7-8 τόνους μεσοσταθμικά, όταν την τρέχουσα περίοδο κινήθηκαν κάτω από τους 3 τόνους».

Συγκρίνοντας το μέγεθος των πράσινων και των κόκκινων μήλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «τα πράσινα είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος σε σύγκριση με τα κόκκινα, τα οποία είναι μικρότερα, λόγω του καύσωνα που επικράτησε κατά την ανάπτυξή τους, ειδικότερα της ποικιλίας Gala».

Αναφερόμενος στις τιμές του προϊόντος, σημείωσε ότι τα πράσινα μήλα κυμαίνονται στα 50-55 λεπτά, ενώ τα κόκκινα στα 40-45 λεπτά. Ωστόσο, ο κ. Ζέικος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με το θέμα των εξαγωγών και την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής μας εξάγεται σε Αίγυπτο και Ιορδανία. Για να παραδώσουμε το προϊόν μας στην Ιορδανία θέλαμε 3-4 ημέρες και τώρα φθάνουμε στις δέκα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος».

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, τον ανταγωνισμό από τον Λίβανο και τη Συρία, που έχουν καλύψει σημαντικό ποσοστό της αγοράς, καθώς και την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Μόνοι τους μάζεψαν τα μήλα οι παραγωγοί στην Καστοριά

Για ολοκλήρωση της συλλογής των μήλων με μειωμένες αποδόσεις έκανε λόγο και ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), ο οποίος υποστήριξε ότι η απώλεια έχει ξεπεράσει ακόμη και το 60% από μια μέση παραγωγή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη χρειαστούν πολλοί εργάτες γης και τα μήλα, στο σύνολό τους, μαζεύτηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους. Σημείο αναφοράς για τον πρόεδρο αποτέλεσε το θέμα των τιμών, σε συνδυασμό με την κινητικότητα της αγοράς, λέγοντας ότι «έχουν αγοραστεί μήλα από τους παραγωγούς με 50-60 λεπτά το κιλό. Ο ανταγωνισμός στην αγορά πιέζει για τιμές πώλησης στα 60-65 λεπτά το κιλό, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τους εμπόρους, μα ούτε και τους συνεταιρισμούς να πουλήσουν. Περιμένουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων για να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, προκειμένου να ενισχύσουμε το εισόδημα των παραγωγών».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα τελευταία γεγονότα της Μέσης Ανατολής, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τις εμπορικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει ο συνεταιρισμός με τις αραβικές χώρες. Κάνοντας μια γενική αναφορά για την καλλιέργεια στην Καστοριά, ο κ. Μωυσίδης σημείωσε ότι το μήλο αποτελεί για τους παραγωγούς ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μια στασιμότητα στην επέκταση των καλλιεργειών, η οποία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, επηρεάζοντας σημαντικά τον σχεδιασμό νέων οπωρώνων, κυρίως, από νέους ανθρώπους».