«Μισή» η χρηματιστηριακή αξία της Bayer, λόγω Monsanto

Απόφαση - κόλαφος επιδίκασε 2 δισ. δολάρια σε ανδρόγυνο

trakter-32a
-Διαφήμιση-

Σαν τη λερναία ύδρα ξεφυτρώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το Roundup της Monsanto, απειλώντας την οικονομική ευμάρεια της Bayer. Ως γνωστόν, η δραστική ουσία, Γλυφοσάτη, που αποτελεί τη βάση παραγωγής του δημοφιλούς ζιζανιοκτόνου, έχει τεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγων ειδικών και αρχών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, εγείροντας πλήθος συζητήσεων σχετικά με το αν το προϊόν αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα σοβαρών παθήσεων.

Τη Δευτέρα (13/5), σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Πολιτείας της Καλιφόρνια αποφάνθηκε ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζευγάρι που πάσχει από μορφή καρκίνου (Λέμφωμα του Hodgkin. Oι Alva και Alberta Pilliod, που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, χρησιμοποιούσαν το ζιζανιοκτόνο επί τριάντα χρόνια).

Καταιγίδα αρνητικής δημοσιότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Bayer, από την πλευρά της, δήλωσε απογοητευμένη από αυτή την εξέλιξη και προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση. Σύμφωνα με το BBC, είναι η τρίτη κατά σειρά απόφαση που υποχρεώνει τον γερμανικό κολοσσό να καταβάλει αποζημίωση σε άτομα που ασθένησαν μετά από χρήση του ζιζανιοκτόνου.

Είχαν προηγηθεί αποφάσεις που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 289 εκατομμυρίων και 80 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, για ακόμα δύο περιπτώσεις. Μόνο στις ΗΠΑ, η Bayer βρίσκεται αντιμέτωπη με 13.400 αγωγές, με τις επιπτώσεις στην εταιρεία να είναι εμφανείς: Χαρακτηριστικότερη αυτών είναι η μείωση της μετοχής της Bayer πάνω από 45% μέσα σε ένα έτος.

Στην ΕΕ, η Γαλλία είναι η χώρα που έχει ταχθεί επανειλημμένα επισήμως υπέρ της απαγόρευσης χρήσης της Γλυφοσάτης, ανακοινώνοντας πριν από μερικές ημέρες την πρόθεση, έως το 2021, να απαγορεύσει οριστικά τη χρήση προϊόντων που την περιέχουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική αγροτική οργάνωση των Γάλλων αγροτών, FNSEA, έχει δηλώσει την αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης της χώρας.

Πάντως, τα προβλήματα για την Bayer λόγω της εξαγοράς της Monsanto δεν σταματούν εδώ, καθώς οι γαλλικές αρχές διερευνούν καταγγελίες ότι η αμερικανική εταιρεία είχε συντάξει λίστα με πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες που τάσσονταν κατά των δραστηριοτήτων της Monsanto στα τέλη του 2017, περίοδο που τα κράτη-μέλη θα αποφαίνονταν για την έγκριση χρήσης των ζιζανιοκτόνων με Γλυφοσάτη για την επόμενη πενταετία.

-Διαφήμιση-