Mισοάδειο βλέπει η Rabobank το ποτήρι για τους αγρότες το 2020

Εμπορικοί πόλεμοι και ύφεση ΗΠΑ μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στις αγορές εμπορευμάτων

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους θυμίζει το σκηνικό των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων για το 2020, όπως τουλάχιστον το ιχνογραφεί η Rabobank στην καθιερωμένη ετήσια Έκθεση Προοπτικών της επόμενης χρονιάς, μια σύνοψη της οποίας δόθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στη δημοσιότητα.

Ελλείψει… τεκτονικών αλλαγών στα θεμελιώδη, που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση, η ολλανδική τράπεζα εντοπίζει στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και, γενικότερα, στις γεωπολιτικές εντάσεις, που για άλλη μια χρονιά αναμένεται να έχουν την… τιμητική τους, τη βασική μεταβλητή από την οποία θα καθοριστούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Φυσικά, δεν μπορούν να αποκλειστούν αστάθμητοι παράγοντες, όπως το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης, η οποία φέτος αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο χοιρινού της Κίνας, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά ζωοτροφών και, κατ’ επέκταση, σε εκείνες των περισσότερων σιτηρών.

Η σκιά της νόσου φαίνεται ότι θα συνεχίσει να σκεπάζει τις αγορές εμπορευμάτων και το 2020, ενώ ακόμα ένα ρίσκο έρχεται από την αυξημένη, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, πιθανότητα να εισέλθουν οι ΗΠΑ σε –ήπια– ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οποίας σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 3%. Με τη σειρά της, αυτή η παγκόσμια επιβράδυνση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στο παρελθόν, σε αποδυνάμωση των νομισμάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών που είναι ταυτόχρονα και μεγάλοι παραγωγοί βασικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι τιμές των τελευταίων να υποχωρήσουν.

Κερδισμένη η ζάχαρη, χαμένα τα γαλακτοκομικά

Στα επιμέρους προϊόντα τώρα, η Rabobank εμφανίζεται πιο θετική για τις προοπτικές της ζάχαρης, οι τιμές της οποίας αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν το επόμενο διάστημα, καθώς η μεγάλη πτώση της ινδικής παραγωγής οδηγεί σε σημαντική μείωση των παγκόσμιων διαθέσιμων ποσοτήτων. Η χώρα μας, βέβαια, και, πιο συγκεκριμένα, οι ελάχιστοι παραγωγοί που συνεχίζουν να καλλιεργούν τεύτλα, είναι απίθανο να επωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή, λόγω των όσων συμβαίνουν στην ΕΒΖ.

Ευνοϊκή είναι η πρόβλεψη της ολλανδικής τράπεζας και για το καλαμπόκι καθώς η παγκόσμια ζήτηση εμφανίζεται ενισχυμένη, τη στιγμή που η αύξηση των εκτάσεων στις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένη. Όσον αφορά το βαμβάκι, οι χρηματιστηριακές τιμές φαίνεται ότι έχουν τα εχέγγυα να κρατηθούν, τουλάχιστον για ένα διάστημα, στα σημερινά επίπεδα, όμως μια πραγματικά ανοδική ώθηση θα προέλθει μόνο μέσα από μια συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας. Σε αντίθετη περίπτωση, οι τιμές, σύμφωνα με τη Rabobank, το πιθανότερο είναι να αρχίσουν σταδιακά να φθίνουν.

Μια οριστική διευθέτηση της διένεξης Ουάσινγκτον – Πεκίνου θα έδινε άλλον αέρα και στις τιμές της σόγιας, μόνο που η τελευταία φαίνεται ότι ευνοείται και από την παρούσα προσωρινή ανακωχή, αφού η Κίνα, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στον χοιροτροφικό κλάδο η πανώλη, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές.

Aπό την άλλη, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της τράπεζας για τα γαλακτοκομικά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δείχνει να αυξάνεται με ρυθμούς ταχύτερους από την παγκόσμια ζήτηση, γεγονός που προεξοφλεί πίεση στις τιμές. Μάλιστα, για τους αγελαδοτρόφους, τα νέα είναι ακόμα πιο δυσάρεστα, καθώς οι τιμές των ζώντων ζώων αναμένεται να κινηθούν πτωτικά λόγω του έντονου ανταγωνισμού από άλλες «πηγές» ζωικών πρωτεϊνών (π.χ. πουλερικά).