Μιχάλης Μυτιληνάκης: Προχωρούμε το μεγάλο σχέδιο για την ανάπλαση της Αγοράς
Για την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της Κεντρικής Αγορά Αθηνών, όπως και τη δημιουργία νέων που θα εκσυγχρονίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών της μιλά στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑA Α.Ε. Μιχάλης Μυτιληνάκης.
Κύριε Μυτιληνάκη πόσο απαραίτητη είναι η αναβάθμιση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Αγοράς και τι προβλέπεται στο σχεδιασμό σας;
Η Κεντρική Αγορά των Αθηνών, είναι μια δημόσια υποδομή η οποία σχεδιάστηκε το 1955 και εγκαινιάστηκε το 1965. Από τότε οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες αγοράς είναι ίδιες. Θεωρούμε το μοντέλο κορεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους λειτουργεί η αγορά. Εδώ και αρκετό καιρό βάλαμε μπροστά έναν σχεδιασμό που θα προβλέπει την ενίσχυση των υποδομών της αγοράς με τη δημιουργία ψυκτικών χώρων ωρίμανσης προϊόντων, την ψηφιακή αναβάθμισή του, που θα καλυφθεί από οπτικές ίνες, θα δημιουργηθούν νέα συστήματα εισόδου διαχείρισης της κυκλοφορίας και στάθμευσης εντός της αγοράς για τη διευκόλυνση και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και οι συναλλασσόμενοι.
Τι άλλο προβλέπεται για την Κεντρική Αγορά;
Προχωρούμε για το πολύ μεγάλο σχέδιο που είναι η οριστική ανάπλαση της αγοράς που σημαίνει ότι μετατρέπεται σε αγορά κλειστού τύπου προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης θα προστεθούν καινούργιοι τομείς εμπορίας, όπως είναι στις σύγχρονες μεγάλες αγορές, με καινούργια προϊόντα, άνθη φυτά, τυροκομικά προϊόντα, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε εξαιρετικά και μοναδικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα να μπορέσουν να πάρουν τη θέση που τους αξίζει και στην εθνική αλλά και στη διεθνή αγορά.
Ο κ. Μυτιληνάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υπό ίδρυση Εθνικό Κέντρο Agrologistics, ένα μεγάλο έργο που στόχο έχει την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φρούτων και λαχανικών, για την εξυπηρέτηση των τουριστικών μονάδων, τον εφοδιασμό της ναυτιλίας.
https://www.ypaithros.gr/laxanagora-renti-synthima-agapo-agora-megali-giorti/
Η δημιουργία του agrologistic τι θα προσφέρει στην ελληνική αγροτική παραγωγή;
Είναι γενική παραδοχή ότι οι σύγχρονες οικονομίες που βλέπουν την ανάπτυξη χωρίς τα συστήματα logistics δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν σήμερα. Αυτό το καθιστά σήμερα αναγκαίο για την Ελλάδα που έχει μια εξαιρετική αγροτική παραγωγή που δεν υπάρχει Αgrologistic, το οποίο είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν. Θεωρούμε ότι θα δώσουμε τεράστια ώθηση στα αγροτικά προϊόντα πρώτης και δεύτερης τυποποίησης όπως και στα νωπά ώστε να μπορούν να διακινηθούν με πολύ μεγάλη ευκολία σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Η επιλογή της περιοχής και του χώρου για τη δημιουργία του θα δώσει υπεραξία στα προϊόντα;
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης (χώρος πρώην στρατοπέδου Ζιάκα) και σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο γεωγραφικά που βρίσκεται επάνω στην Εγνατία Οδό, στη σιδηροδρομική γραμμή, 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι και 15χιλ από το αεροδρόμιο είναι από μόνο του ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και το οποίο ελπίζουμε να είμαστε σε θέση μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε προκηρύξει και τη μελέτη ότι θα δώσει τεράστια υπεραξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σε μια προσπάθεια για τη διεύρυνση των εξαγωγών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Φανταστείτε ότι σήμερα δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι προκειμένου να υπάρχουν προϊόντα που να καλύπτουν ενδεχόμενη ζήτηση. Είναι ότι προϊόντα υπάρχουν στην αγορά και σε περιορισμένες ποσότητες. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα δώσει μια μεγάλη δυνατότητα μια και οι αγοραστές από τις όμορες χώρες θα έχουν τη σιγουριά ότι θα βρουν μεγαλύτερες ποσότητες, περισσότερη ποικιλία και εξαιρετική ποιότητα. Τα Agrologistics εκείνο που κυρίως κάνουν είναι να κρατήσουν την ποιότητα, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων.
Με τη σύσταση της Εταιρείας των Αgrologistics, εντός του 2019 θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα προκηρυχθεί το έργο, ώστε το 2020 να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής.