Μοδούσα: «Ενωμένο» λάδι Λέσβου

modousa-lesvos-elaiolado

Το ελαιόλαδο έφευγε χύμα, οι τιμές ήταν χαμηλές και έτσι μια ομάδα εννέα ελαιοπαραγωγών δημιούργησαν την ΚοινΣΕπ «ΜΟΔΟΥΣΑ» στην περιοχή Γέρας της Λέσβου.

Στόχος τους ήταν να τυποποιήσουν το παραγόμενο προϊόν και να δώσουν ταυτότητα στο ελαιόλαδο, που έφευγε ανώνυμο από το νησί και αποκτούσε ξένη ταυτότητα, εξηγεί ο παραγωγός-μέλος Κωνσταντίνος Αρτακιανός. «Συγκεντρώνουμε το ελαιόλαδο σε δεξαμενές των ελαιοτριβείων, το μεταφέρουμε και το τυποποιούμε σε τυποποιητήριο στην πόλη». Πλέον, το προϊόν απολαμβάνει καλύτερες τιμές, καθώς απέκτησε προστιθέμενη αξία, ενώ στους άμεσους στόχους τους είναι να αποκτήσουν τυποποιητήριο, κατά πάσα πιθανότητα με ίδιους πόρους.

Η πλειονότητα των 65 μελών είναι ελαιοπαραγωγοί και το προϊόν διοχετεύεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος εξάγεται σε Κίνα και Ταϊβάν, αλλά και στην Αυστραλία, όπου η ομογένεια επιλέγει το παραδοσιακό ελαιόλαδο, αντίθετα με τους άλλους προορισμούς που ψηφίζουν βιολογικό. Τον Μάιο εγκαινιάστηκε το πρατήριο- οπωροπαντοπωλείο της «ΜΟΔΟΥΣΑΣ», που λειτουργεί με συνεταιριστικά ποιοτικά λεσβιακά προϊόντα. Μια φορά την εβδομάδα, μάλιστα, συγκεντρώνονται παραγωγοί νωπών κηπευτικών, δημιουργώντας μια άτυπη αγορά αγροτών.

modousa-lesvos-elaioladoΣτους στόχους τους είναι η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού υλικού για αυτόχθονα φυτά. «Θέλουμε ν’ αναδείξουμε τη μοναδική ποικιλία Κολοβή και την πλούσια χλωρίδα του νησιού με ενδημικά αυτοφυή αρωματικά φαρμακευτικά φυτά». Συνεργάζονται με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και, ταυτόχρονα, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας και συλλογικότητες της Λέσβου. «Σχεδιάζουμε ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους παραγωγούς για την ποιότητα, τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές και την προστασία του περιβάλλοντος».