Μοναδικά στον ελλαδικό χώρο τα γενετικά χαρακτηριστικά της άγριας πέστροφας Τριποτάμου

Ένας αρχέγονος πληθυσμός άγριας πέστροφας, με μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διαβιεί στον ποταμό Τριπόταμο που διασχίζει τη Βέροια στον Νομό Ημαθίας.

Όπως επισημαίνει ο Απόστολος Αποστολίδης, καθηγητής στο Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του Τομέα Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΠΘ, όλοι οι πληθυσμοί άγριας πέστροφας των νότιων Βαλκανίων χαρακτηρίζονται από εξαιρετική βιοποικιλότητα και μεγάλο γενετικό πλούτο, που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες. «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που οι πληθυσμοί της παρουσιάζουν, σε σύγκριση με άλλες, εκτεταμένη γενετική διαφοροποίηση» τονίζει ο κ. Αποστολίδης και εξηγεί πως αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων και κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γεωλογικής ιστορίας της γης υπήρξαν κλιματικές και μορφολογικές μεταβολές, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν τον σημερινό ελλαδικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των γενετικών χαρακτηριστικών της άγριας πέστροφας Τριποτάμου, υπογραμμίζει ότι οφείλεται στην έλλειψη σύνδεσης και ένωσης με άλλους ποταμούς, όπως και ο ποταμός Αράπιτσα της Νάουσας, καθώς επίσης και ότι δεν έχει γίνει κάποια γενετική «ρύπανση», μεταφορά δηλαδή γενετικού υλικού από έναν πληθυσμό σε άλλον εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Λόγω των διαφοροποιημένων γενετικών χαρακτηριστικών, οι άγριες πέστροφες Τριποτάμου θα μπορούσαν, με περισσότερες έρευνες, να ταξινομηθούν σε ξεχωριστό είδος πέστροφας.

Ωστόσο, αυτός ο μοναδικός πληθυσμός απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της λαθραλιείας και των ανθρωπογενών επεμβάσεων στο οικοσύστημα της περιοχής, για αυτό και κρίνεται αναγκαία η λήψη διαχειριστικών μέτρων για την προστασία του.