Μόνιμη η μείωση στην προκαταβολή φόρου αγροτών

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους αγρότες και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 για τα φυσικά πρόσωπα (πλην συνταξιούχων και δημόσιων υπαλλήλων) προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Επί της ουσίας, η τροπολογία ενσωματώνει τα μέτρα που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η κυβέρνηση. Η μειωμένη προκαταβολή φόρου ισχύει από τις φετινές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, η νέα τροπολογία προβλέπει τα εξής:

✱ Μειώνεται σε 55% από 100% το ποσοστό προκαταβολής του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων. H μείωση ισχύει για την προκαταβολή φόρου που βεβαιώνεται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων. Για τα νομικά πρόσωπα, η προκαταβολή φόρου μειώνεται για τις φετινές δηλώσεις στο 70% και από του χρόνου (εισοδήματα φορολογικού έτους 2021) στο 80%.

✱ Μειώνεται κατά 2% (από 24% που ισχύει σε 22%) ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κατά ειδικότερα οριζομένων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 και εφεξής.

✱ Το ποσοστό 100% της προκαταβολής για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ισχύει για την προκαταβολή φόρου, που βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 και επόμενων.

✱ Απαλλάσσονται, για το φορολογικό έτος 2021, από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και από συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

✱ Τροποποιείται – συμπληρώνεται το άρθρο 69 του ν.4714/2020 σχετικά με τον μηχανισμό εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα (με ισχύ αναδρομικά από 31/7/2020):

α. Ορίζεται ότι ποσοστό 60% επί των ποσών που καταβάλλονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 (και όχι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2020, που ισχύει), από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αυτών προς τρίτους, παρακρατείται από τους αποδιδόμενους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

β. Προβλέπεται ότι εάν οι ΟΤΑ ολοκληρώσουν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής υπουργικής απόφασης (παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4281/2014), το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να μην παρακρατείται.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021