Μόνο το δολάριο βοηθά τώρα τις τιμές του σύσπορου

Πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι οι αποδόσεις στο πρώτο χέρι

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η συλλογή του βάμβακος σε παραγωγικές ζώνες της χώρας, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται όψιμη και σαφέστατα δεν συμπίπτει χρονικά με την καλύτερη στιγμή της διεθνούς αγοράς.

Κοινή είναι έως τώρα η διαπίστωση των περισσότερων βαμβακοκαλλιεργητών ότι οι αποδόσεις υπολείπονται σε σχέση με πέρυσι, σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 20%, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται στις παραγωγές ακόμα και γειτονικών περιοχών.

Στη Θεσσαλία, ειδικότερα, εκτιμάται ότι πλέον η συγκομιδή πλησιάζει το 40%, ωστόσο, λόγω των κλιματικών συνθηκών, υπήρξαν καθυστερήσεις στην αποφύλλωση. Όσοι συγκόμισαν, διαπιστώνουν με προβληματισμό ότι τα βαμβάκια δεν έχουν βάρος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τιμή που θα λάβουν.

Γλύτωσαν από το σκουλήκι, αλλά όχι από τον αλευρώδη

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, «συνήθως τέτοια εποχή είχαμε αρκετά δείγματα της παραγωγής στο Κέντρο. Φέτος όμως διαθέτουμε ελάχιστα. Προφανώς, οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τη φετινή σοδειά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τη νύχτα, κατά την ανάπτυξη του φυτού, όπως και η έλλειψη νερού, επηρέασαν τον σπόρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σημειωθούν βροχές το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί η συγκομιδή, για να μην επηρεαστεί το κυτίο χρώματος και να παραμείνει στην επιθυμητή κλίμακα (από 31 έως 41)». Ο ίδιος προσθέτει ότι «ευτυχώς τα βαμβάκια δεν προσβλήθηκαν από πράσινο σκουλήκι, επηρεάστηκαν όμως από τις αφίδες και τον αλευρώδη, έντομα που άφησαν ζάχαρα και προκαλούν ποιοτική ζημιά στο φυτό, αλλά και πρόβλημα στις συλλεκτικές μηχανές».

Σπανιότερα φέτος τα 500 κιλά στη Θεσσαλία

«Μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε κόσμο να παίρνει ποσότητες της τάξης των 500-550 τόνων/στρέμμα που έπαιρνε πέρυσι», σημειώνει στην «ΥΧ» ο Μάριος Μακρής, που έχει βαμβακοχώραφα στα Παλαιοφάρσαλα και στους Σοφάδες. «Φαίνεται ότι είμαστε περίπου 10% κάτω σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο ας είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί τα καλά χωράφια δεν έχουν ακόμα συγκομιστεί», προσθέτει ο ίδιος.

«Ίσως οι βροχές που έπεσαν στο τέλος Αυγούστου και η πτώση της θερμοκρασίας να έπαιξαν τον ρόλο τους. Γεγονός πάντως είναι ότι μεσοσταθμικά στην περιοχή είμαστε στα 400 κιλά/στρέμμα περίπου. Πέρυσι στο πρώτο χέρι “πιάναμε” ακόμα και 480-500 κιλά», αναφέρει από την πλευρά του ο Λεωνίδας Γκέβρος, που καλλιεργεί 330 στρέμματα στον Σταυρό Φαρσάλων και διαθέτει δική του συλλεκτική μηχανή. Στη Μαγνησία, οι παραγωγοί που έχουν συγκομίσει καταγράφουν κατά κανόνα αποδόσεις της τάξης των 400-450 κιλών. «Πολύ σπάνια ακούει κανείς για 500 κιλά, οπότε φαίνεται ότι κινούμαστε από 50 έως 100 κιλά κάτω σε σύγκριση με πέρυσι. Βέβαια, είμαστε ακόμα στο πρώτο χέρι», επισημαίνει ο Χρήστος Μπάτζιος, από τον Αλμυρό.

Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός ότι τα βαμβάκια δεν φαίνεται να έχουν έχουν βάρος «στο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος με τα μυζητικά. Αυτή θεωρώ ότι είναι η βασική αιτία. Ενδεχομένως να συνέβαλαν και κάποιες περικοπές στη λίπανση που αναγκάστηκαν, λόγω κόστους, να κάνουν ορισμένοι παραγωγοί. Ίσως και τα ποτίσματα σε κάποια χωράφια να μην έγιναν όπως έπρεπε. Όμως, πρόκειται για μάλλον δευτερεύοντα αίτια», συμπληρώνει.

Ακόμα και σε περιοχές της χώρας που δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι παραγωγοί δεν είναι πολύ διαφορετική. «Από το καλοκαίρι βλέπω ότι τα βαμβάκια στην περιοχή δεν είναι όπως τα περσινά. Σε προσωπικό επίπεδο, από χωράφια που την περσινή σεζόν μου “έδωσαν” από το πρώτο χέρι 500 κιλά, περιμένω να πάρω λιγότερα φέτος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξα τίποτα ούτε στις πρακτικές, ούτε στις φροντίδες μου», αναφέρει παραγωγός από τον Νομό Σερρών, που έχει ξεκινήσει την αποφύλλωση και από την επόμενη εβδομάδα θα μπει στη συγκομιδή.

Νέα Υόρκη
Προσπάθεια για ανάκτηση των 90 σεντς

Στη Νέα Υόρκη, το Χρηματιστήριο έκανε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα μια απόπειρα να ανακτήσει τα επίπεδα των 90 σεντς, με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου να κλείνουν την Τετάρτη στα 88,49 σεντς/λίμπρα.

Ωστόσο, η διεθνής αγορά εξακολουθεί να κινείται στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία αποτυπώνεται εναργώς στη ράθυμη, για την εποχή, ζήτηση. Όσο πάντως οι τιμές πέφτουν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια επανεμφάνιση των κλωστηρίων, τα οποία ενδεχομένως να θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, ώστε να εξασφαλίσουν σε συμφέρουσες τιμές πρώτη ύλη.

Θετικό για τους Έλληνες παραγωγούς είναι ότι προς το παρόν το δολάριο «κρατά» έναντι του ευρώ, απορροφώντας κάποιες από τις πιέσεις στις τιμές του σύσπορου, οι οποίες πάντως εδώ και καιρό βρίσκονται κάτω από τα 85 λεπτά/κιλό.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, η τιμή ημέρας στη Θεσσαλία διαμορφωνόταν στα 81 λεπτά/κιλό, ενώ προσφέρονται φυσικά και τα πριμ ποικιλιών από 2 έως 3 ευρώ. Όπως πάντως δηλώνει στην «ΥΧ» Λαρισαίος βαμβακοκαλλιεργητής, «με τόσο αυξημένο κόστος παραγωγής, οποιαδήποτε τιμή πώλησης του σύσπορου κάτω από τα 90 λεπτά/κιλό είναι απαγορευτική».