Η Μόσχα λέει πως μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σιτηρά, αν ο ΟΗΕ ανταποκριθεί στις ανάγκες της

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τρεις μήνες για να εφαρμόσουν τους όρους ενός μνημονίου που θα διευκόλυνε τις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων αν θέλουν η Μόσχα να επαναλάβει τις συνομιλίες ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Η Ρωσία δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας πως οι υποσχέσεις για διευκόλυνση των δικών της φορτίων τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν τηρηθεί.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας πέρυσι τον Ιούλιο προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και στο να ξεπεραστούν επιπρόσθετα εμπόδια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία σημαίνει πως η συναφής με αυτήν συμφωνία να διευκολυνθούν οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων έχει επίσης τερματιστεί, δήλωσε προχθές Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως εναπόκειται τώρα στα Ηνωμένα Έθνη να εφαρμόσουν τη ρωσική συμφωνία αν θέλουν η Μόσχα να επιστρέψει σε ευρύτερες συνομιλίες γι΄αυτήν βοηθώντας στην αναβίωση των ουκρανικών εξαγωγών.

“Το ίδιο το μνημόνιο Ρωσίας-Ηνωμένων Εθνών αναφέρει, και θα παραθέσω… πως η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια, και πως σε περίπτωση που ένα από τα μέρη σκοπεύει να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), θα πρέπει να δώσει προειδοποίηση τρεις μήνες πριν. Δώσαμε προειδοποίηση”, δήλωσε η Ζαχάροβα σήμερα στο Radio Sputnik.

“Κατά συνέπεια, ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει απτά αποτελέσματα. Συνεπώς, οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρέχουν στα μικρόφωνα στη Γραμματεία του ΟΗΕ, αλλά να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους τρεις μήνες για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα. Αν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του (ευρύτερου) θέματος”, είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ