Η Μόσχα θα επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας όταν τηρηθεί το μέρος που αφορά τα δικά της συμφέροντα

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτή μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος της που αφορά τη Ρωσία.

Τα σχόλια του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έγιναν μία ημέρα αφού η Αμερικανίδα απεσταλμένη στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» πως η Ρωσία ίσως ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συζητήσεις για τη συμφωνία που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η χώρα μεσολάβησε στη συμφωνία μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι τον Ιούλιο.

Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, καταγγέλλοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να διασφαλίσει το ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά και τα λιπάσματά της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η Ρωσία –και ο πρόεδρος Πούτιν το έχει ήδη πει 100 φορές– είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην ίδια τη συμφωνία… απλά η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο κομμάτι που αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έως τώρα αυτό δεν έχει γίνει, όπως γνωρίζετε».

«Η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας για τρόφιμα, η γενική γραμματεία του ΟΗΕ το γνωρίζει καλά αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ