Μοσχαρίσιο κρέας με την επωνυμία «Άρωμα» και έξι φορές περισσότερα λιπαρά οξέα Ω3

Όταν η έρευνα συναντά την παραγωγή γίνονται θαύματα

Μοσχαρίσιο κρέας με την επωνυμία «Άρωμα» και έξι φορές περισσότερα λιπαρά οξέα Ω3, από τους αδελφούς Κουτσιώφτη

Ο Στέργιος και ο Δημήτρης Κουτσιώφτης είναι τρίτη γενιά οικογένειας κτηνοτρόφων στο Μακροχώρι Ημαθίας, κοντά στη Βέροια. Σε μια εποχή, κατά την οποία η εκτροφή μοσχαριών περνάει δύσκολα και το εισόδημα των παραγωγών συνεχώς συμπιέζεται, προσπάθησαν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν από την κοινή μοίρα των συναδέλφων τους και, όπως όλα δείχνουν, τα κατάφεραν.

«Μετά τις τρελές αγελάδες και τα άλλα διατροφικά σκάνδαλα, είχαμε φτάσει στο σημείο πολλοί να συμβουλεύουν “μην τρώτε μοσχάρι, μόνο κοτόπουλο”. Έτσι, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στο πανεπιστήμιο και να προσπαθήσουμε να παράξουμε ένα κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, διαφοροποιημένο από τα άλλα», λέει στην «ΥΧ» ο Στέργιος, ο ένας από τους δύο αδελφούς. «Η σκέψη ήταν να μπορούμε να πούμε σε αυτούς που θέλουμε να πουλήσουμε το προϊόν μας ότι το δικό μας κρέας έχει κάτι περισσότερο».

Απευθύνθηκαν, έτσι, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων, η οποία είχε κάνει έρευνα σε σχέση με τη διατροφή των ζώων και τον εμπλουτισμό της με περισσότερα Ω3. Πρόκειται για την ίδια ομάδα, που έχει κάνει τη σχετική έρευνα για την παραγωγή αυγών με Ω3.

Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή κρέατος που περιέχει έξι φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα (βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων) απ’ ό, τι τα «κοινά» μοσχαρίσια κρέατα.

«Στη διατροφή των ζώων προστίθενται διάφορα αρωματικά χόρτα, ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός και λιναρόσπορος. Τα ζώα παίρνουν περισσότερα λιπαρά οξέα και, συνεπώς, παράγουν κρέας με περισσότερα λιπαρά οξέα Ω3», λέει ο Στέργιος. Το μείγμα της ζωοτροφής παρασκευάζεται με τη συνταγή της επιστήμης, σε παρασκευαστήριο που λειτουργεί στη φάρμα από πρώτες ύλες που προέρχονται από τη γύρω περιοχή.

«Η πατέντα πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και σ’ εμάς παραχωρήθηκε η αποκλειστική δυνατότητα εκμετάλλευσης, έχοντας χρηματοδοτήσει και το ερευνητικό πρόγραμμα», εξηγεί ο κτηνοτρόφος. «Η χρηματοδότηση αφορά τα έξοδα για τις αναλύσεις και τα υλικά», διευκρινίζει, «και όχι αμοιβή του Πανεπιστημίου ή της ομάδας που εργάστηκε».

Μεγαλώνουν με… κλασική μουσική

Οι δύο κτηνοτρόφοι προσπαθούν να πιστοποιήσουν το προϊόν τους για τον διαφορετικό τρόπο παραγωγής, όμως, βεβαιώνουν ότι οι καταναλωτές μπορούν να είναι 100% σίγουροι γι’ αυτό που αγοράζουν. «Έτσι και αλλιώς, για να πάρεις δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχουν γίνει πολλές αναλύσεις και μελέτες», τονίζει ο παραγωγός.

Μοσχαρίσιο κρέας με την επωνυμία «Άρωμα» και έξι φορές περισσότερα λιπαρά οξέα Ω3, από τους αδελφούς Κουτσιώφτη

Εκτός, όμως, από καλή διατροφή, τα ζώα έχουν και καλό περιβάλλον. «Η φάρμα είναι από τις καλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ελλάδα», καμαρώνει ο Στέργιος, συμπληρώνοντας: «δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι είναι επισκέψιμη, έρχονται από το πανεπιστήμιο και κάνουν μαθήματα εδώ». Όμως, τα μοσχαράκια έχουν κι ένα ακόμα προνόμιο, την καλύτερη ατμόσφαιρα: εδώ και τέσσερα χρόνια ακούνε κλασική μουσική όλη μέρα!

«Είμαστε σίγουροι ότι τους αρέσει, αστειεύομαι», γελάει και με αποστομώνει. «Βλέπω ότι είναι ήρεμα, δεν στρεσάρονται, δεν μαλώνουν μεταξύ τους, άρα τους αρέσει και τα ηρεμεί».

Αυξήθηκε το κόστος παραγωγής μειώθηκαν όμως άλλες εισροές

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο κτηνοτρόφος εξηγεί ότι αυξήθηκε λίγο, όμως η όποια αύξηση ισοσκελίζεται από την καλύτερη τιμή πώλησης του κρέατος –έως και 20%–, αλλά και από τη μείωση κόστους άλλων εισροών στην παραγωγική διαδικασία: «με αυτήν τη διατροφή, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τα ζώα έχουν καλύτερη υγεία και έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσα φάρμακα». «Έχετε δει, δηλαδή, βελτίωση στην υγεία των ζώων;» ρωτάω τον Στέργιο. «Βεβαιότατα, έχουν καλύτερη υγεία και λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και λόγω της διατροφής. Ένα ζώο που τρώει καλύτερα, δουλεύει καλύτερα η καρδιά του, γενικά ο οργανισμός του είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η ευζωία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να πάρουμε ένα καλό προϊόν στο τέλος», εξηγεί. «Ίσως μπορείτε να το καταλάβετε καλύτερα, εάν σκεφτείτε τη φυτική παραγωγή. Μια ντοματιά απότιστη και απεριποίητη είναι ποτέ δυνατόν να δώσει καλές, νόστιμες ντομάτες;»

Μοσχαρίσιο κρέας με την επωνυμία «Άρωμα» και έξι φορές περισσότερα λιπαρά οξέα Ω3, από τους αδελφούς Κουτσιώφτη

Τα μοσχαράκια της φάρμας Κουτσιώφτη φτάνουν στην Ελλάδα έξι μηνών, κυρίως από τη Γαλλία, και μεγαλώνουν για 7-8 μήνες στη φάρμα με τη συγκεκριμένη διατροφή. Οι ράτσες που επιλέγονται είναι οι διάσημες γαλλικές κρεοπαραγωγικές Limousine, Blond d’ Aquitaine, και Charolais-aubrac. Τα ζώα σφάζονται σε ηλικία 13-14 μηνών και η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 960 ζώα.

Πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα με την επωνυμία «Άρωμα», γιατί, όταν μαγειρεύονται, το άρωμα των μυρωδικών πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα.