Μοσχοφίλερο Μαντινείας: Τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά ανοίγουν τις αγορές του εξωτερικού

Η φορολογία «πνίγει» τις επενδύσεις

Μοσχοφίλερο Μαντινείας: Τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά ανοίγουν τις αγορές του εξωτερικού

Μειωμένη παραγωγή, αύξηση των τιμών και μία σειρά άλλων προβλημάτων συνθέτουν το σκηνικό στην περιοχή της Μαντινείας, όπου και παράγεται το γνωστό σε όλους Μοσχοφίλερο Μαντινείας με προστατευόμενη ονομασία.

Ο παραγωγός Νίκος Κούγιας από το Ζευγολατιό Αρκαδίας, μιλώντας για τη φετινή περίοδο, τονίζει: «Αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από μία σειρά καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή, που σε κάποιες περιοχές έχει φθάσει μέχρι και το 80% και σε άλλες λιγότερο. Αυτή η μείωση έφερε ελαφρώς άνοδο της τιμής, αλλά είναι δώρο άδωρο, αφού αυτή η αύξηση της τιμής δεν έχει να κάνει με μία ομαλή περίοδο, αλλά με μία περίοδο ελλειμματική, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στα έσοδα του παραγωγού».

Η τιμή του σταφυλιού, αυτήν τη χρονιά, στέκεται στα 0,50 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 0,40 ευρώ, αλλά με πλήρη παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μοσχοφίλερο Μαντινείας καλλιεργείται σε μία έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου παρέχοντας απασχόληση περίπου σε 1.000 οικογένειες, ενώ η στρεμματική απόδοση δεν ξεπερνά τα 1.100 κιλά ανά στρέμμα. Το δίδυμο Μοσχοφίλερο-Μαντινεία δίνει τους δημοφιλέστερους ελληνικούς λευκούς οίνους με ονομασία προέλευσης και έτσι παράγονται συνολικώς 46 οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μαντινεία από 33 οινοπαραγωγούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν έδρα εκτός Αρκαδίας. Εντός της ζώνης δραστηριοποιούνται πάνω από έντεκα οινοποιεία, που παράγουν οίνους ΠΟΠ Μαντινεία, και δίνουν εργασία σε περισσότερα από 80 άτομα.

Ένας από τους νεότερους οινοποιούς, που προέρχεται από τον χώρο των παραγωγών, είναι και ο Ανδρέας Αυδής, ο οποίος σημειώνει ότι «φέτος έχουμε τη μικρότερη παραγωγή και τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στο προϊόν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην παρασκευή του οίνου, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής είναι οι πλέον κατάλληλες για να υποδεχθούν το προϊόν Μοσχοφίλερο Μαντινείας, αφού υπάρχει και το καταναλωτικό κοινό που έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το προϊόν». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μοσχοφίλερο έχει μεγάλο μερίδιο και στην εσωτερική αγορά, με την οποία ασχολούνται και οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Αυδής, «η επιβάρυνση του οίνου με δασμούς καθιστά πλέον απαγορευτικές τις νέες επενδύσεις. Όταν τη μισή παραγωγή την παίρνει το κράτος, δεν υπάρχουν περιθώρια για επένδυση».