To Μουσείο Τσίπουρου στο Ναύπλιο με αφετηρία το 1869 (pics)

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Όταν το 1869 τα αδέλφια, Βασίλης και Γιάννης Καρώνης, ερχόμενοι από την Αρκαδία, δημιούργησαν ένα μικρό μαγαζάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, φτιάχνοντας τσίπουρο για τους λιμενεργάτες και τους ντόπιους, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από έναν και πλέον αιώνα θα λειτουργούσε στο σημείο Μουσείο Τσίπουρου.

Ο Γιάννης Καρώνης, απόγονος της οικογένειας, είχε την έμπνευση να δημιουργήσει το μουσείο με σεβασμό στην ιστορία της επιχείρησης, δίνοντας εικόνες από το μακρινό χθες, όπως μηχανήματα, έγγραφα της ποτοποιίας που χρονολογούνται από το 1880 και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώτος αποστακτήρας της ποτοποιίας και το τιμολόγιο αγοράς του από τη Γαλλία.

Σήμερα

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η ποτοποιία Καρώνη παράγει σήμερα τσίπουρο, ούζο καζανιαστό, απόσταγμα οίνου (κονιάκ) και λικέρ. Τα προϊόντα αυτά κατευθύνονται στην Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο Γιάννης Καρώνης αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει γυρίσει πάλι στο τσίπουρο. Όταν υπήρχε οικονομική πρόοδος είχε ξεχαστεί, αλλά τώρα έχει επιστρέψει. Παλαιότερα, όλοι αγόραζαν με άνεση ένα μπουκάλι ουίσκι. Τώρα, όμως, αυτό δεν υφίσταται και τα ελληνικά ποτά κερδίζουν μερίδιο της αγοράς».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress