Μοχλός πίεσης τα αποθέματα φέτας για τις τιμές στο πρόβειο

Στα 1,52 ευρώ/κιλό η τελευταία συμφωνία από το «μέτωπο» της Ελασσόνας

Παγωμάρα επικρατεί στις τάξεις των προβατοτρόφων, καθώς, πριν ακόμα βγει καλά καλά το γάλα της νέας παραγωγικής σεζόν, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια μείωση τιμών της τάξης των 10-15 λεπτών το κιλό σε σχέση με πέρυσι, δίχως μάλιστα και τα επίπεδα αυτά να θεωρούνται «ασφαλή» από τη βιομηχανία.

Παραγωγοί αναζητούν εναγωνίως ρήγματα στη γραμμή του 1,50-1,55 ευρώ/κιλό, πίσω από την οποία στοιχίζονται σήμερα άπαντες σχεδόν οι μεταποιητές, πλην, όμως, φως δεν διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή ούτε από την πλευρά των μικρών τυροκομείων, τα οποία, ακόμα κι αν το επιθυμούν, δυσκολεύονται να πάνε κόντρα στο ρεύμα του ανταγωνισμού.

Στο μέτωπο της Ελασσόνας, μετά τις συμφωνίες του «Γάλα Ελάςς» στα 1,53 (με τη Lactalis) και 1,50 ευρώ (με την Μπίζιος) και του «Βοσκού» στα 1,52 ευρώ/κιλό (με την Έξαρχος), οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και τον συνεταιρισμό «Φάρμες Λιβαδίου» να δίνει τα χέρια με την Μπίζιος για 4.000 τόνους στα 1,52 ευρώ/κιλό.

Παρόμοια νούμερα ακούγονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, έστω κι αν εκεί δεν έχουν ακόμα υπογραφεί συμφωνητικά για τη νέα σεζόν. «Σαφώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία με αυτά που ακούμε, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε στα χέρια μας κάτι χειροπιαστό. Έως τώρα, οι τιμολογήσεις φτάνουν μέχρι τον μήνα Νοέμβριο του 2023», λέει στην «ΥΧ» παραγωγός από τη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου.

Το παιχνίδι της καθυστέρησης

«Δυστυχώς, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστο για την κτηνοτροφία», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Μπάμπης Τσαρτσαφλής, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις είχαν ουσιαστικά προδιαγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου. «Άλλες χρονιές, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν κλείσει σχεδόν όλες οι συμφωνίες μεταξύ των συνεταιρισμών και των μεταποιητών και είχε διαμορφωθεί μια εικόνα. Φέτος, ωστόσο, οι εταιρείες απέφευγαν να κάνουν συμφωνητικά για τη νέα περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Κάπως έτσι, φτάσαμε σε μια μείωση της τιμής του γάλακτος σε μια συγκυρία που το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη. Βέβαια, οι βιομηχανίες τη δουλειά τους κάνουν. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένα αντίβαρο από τη μεριά των παραγωγών, προκειμένου να μπορούμε να διαχειριζόμαστε διαφορετικά την κατάσταση, να υπάρχει μια παρέμβαση στην αγορά και να αποφευχθεί αυτή η περικοπή των τιμών», προσθέτει ο ίδιος.

Γκρίνια για την κατανάλωση

Στέλεχος γνωστής γαλακτοβιομηχανίας παραδέχεται στην «ΥΧ» ότι μια πτώση της τάξης των 10 λεπτών/κιλό στην τιμή του πρόβειου είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, καθώς π.χ. για μια ποσότητα 50 τόνων μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ για τον παραγωγό. «Όπως και να το δει κανείς, είναι σημαντική η διαφορά», επισημαίνει.

Παράλληλα, όμως, κάνει λόγο για μια «ρεαλιστική προσγείωση», δεδομένου ότι «τα 1,65-1,70 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι συνιστούσαν ιστορικό υψηλό, το οποίο δεν ήταν δυνατό να συντηρηθεί χωρίς την υποστήριξη της κατανάλωσης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά αυτήν τη στιγμή είναι φορτωμένη με πολύ υψηλό στοκ. «Ενδεικτικά, η δική μας επιχείρηση έκλεισε τη χρονιά με 2,5 φορές περισσότερα αποθέματα σε σύγκριση με το τέλος του 2022», υπογραμμίζει. Το ανησυχητικό είναι ότι, από ένα τουλάχιστον κομμάτι της βιομηχανίας, ακόμα και οι τιμές των 1,50 έως 1,55 ευρώ/κιλό, που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι, δεν θεωρούνται οριστικές, αλλά, αντίθετα, συνοδεύονται από τον αστερίσκο της απομείωσης των αποθεμάτων.

Στέλεχος έτερης μεγάλης μεταποιητικής επιχείρησης θεωρεί τους επόμενους 3-4 μήνες ιδιαίτερα κρίσιμους προκειμένου να αποσυμφορηθούν έως έναν βαθμό οι αποθήκες και να επανέλθει μια κάποια κανονικότητα στην αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρεί πολύ πιθανό έναν νέο κύκλο πιέσεων στην τιμή του πρόβειου.

«Πολύ φοβάμαι ότι, όταν αρχίσουν να έρχονται τα “καινούργια” γάλατα, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τι να τα κάνουν. Αυτήν τη στιγμή, άπαντες είναι στοκαρισμένοι. Υπάρχουν εταιρείες που πωλούν επί μήνες φέτα σε προσφορά και, μάλιστα, ακόμα και σε τιμές κάτω των 10 ή 9 ευρώ/κιλό, γεγονός που μαρτυρά ότι βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας», επισημαίνει.