Μπαίνει και το μαλακό σιτάρι στο παιχνίδι

Παρόμοια είναι η εικόνα σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όσον αφορά την εξέλιξη των φθινοπωρινών σπορών, όπου οι λιγοστές βροχές αποτρέπουν πολύ κόσμο να σπείρει. Στη Μακεδονία, κάποιες μικρές και σποραδικές βροχές δεν ήταν αρκετές, ώστε να μπουν μαζικά οι αγρότες στο χωράφι. Ίδιο είναι το σκηνικό και στη Θεσσαλία, όπου οι σπορές εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς.

Τα παραπάνω, βεβαίως, διόλου δεν αποθαρρύνουν τον κόσμο να ψαχτεί ως προς το πιο συμφέρον σενάριο, υπολογίζοντας τα νεότερα δεδομένα των Συνδεδεμένων, αλλά και την πιθανότητα να υπάρξουν από φέτος πρόσθετες ενισχύσεις σε ορισμένα προϊόντα ενόψει της νέας ΚΑΠ. Μέχρι στιγμής, κερδισμένα φαίνεται ότι θα είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, ενώ το περιορισμένο πιστοποιημένο κριθάρι έχει γίνει ανάρπαστο.

Μακεδονία: Yψηλή ζήτηση στα σιτηρά, «τσιμπάει» το μαλακό

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν και οι πολυπόθητες βροχές μέσα στον Οκτώβριο δεν ήρθαν στην Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι παραγωγοί, έστω και με καθυστέρηση στράφηκαν φέτος στα σκληρά και μαλακά σιτάρια. Χαμένη της φετινής χρονιάς είναι, από πλευράς ελαιούχων σπόρων, η ελαιοκράμβη.

Σύμφωνα με τον Μάνο Πανταζή, υπεύθυνο γεωπόνο της CORTEVA για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι ελαιοκράμβες που μπήκαν φέτος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στους βίκους υπάρχει ζήτηση, χωρίς όμως να υπάρχουν και οι ανάλογοι σπόροι. «Κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει εάν θα στραφούν στον βίκο ή στη μηδική. Όσο περνούν οι ημέρες, η εύρεση των σπόρων είναι δύσκολη, καθότι οι εταιρείες έχουν κάνει σποροπαραγωγή, η οποία αρκούσε για συγκεκριμένο πλάνο», τόνισε.

Ο γεωπόνος της EUROAGRO από το Κιλκίς, Σταύρος Στεφανίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ένα 50%-60% των παραγωγών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία, ωστόσο αρκετοί που δεν είχαν προβεί σε κατεργασία του εδάφους κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη περιμένουν μια καλή βροχή, το ερχόμενο σαββατοκύριακο».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος βλέπει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή στα σιτηρά, μας είπε: «Στο μαλακό σιτάρι, η αύξηση που παρατηρείται είναι κατά κάποιον τρόπο “πλασματική”, καθώς αφορά κυρίως κόσμο που μέχρι πέρυσι κρατούσε σπόρο, ενώ φέτος βάζει καρτελάκι. Αυτό που, επίσης, βλέπουμε είναι ότι έχει εξαντληθεί το πιστοποιημένο κριθάρι, καθώς η αγορά και τα σπορόκεντρα δεν ήταν προετοιμασμένα για τη ζήτηση που υπάρχει. Ο κόσμος πήγε καλά πέρυσι και από τιμή με το κριθάρι, επομένως το επιλέγει και φέτος, ιδιαίτερα στα αδύναμα χωράφια».

Ο Μπάμπης Ορφανίδης από τα Γρεβενά δεν περιμένει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή φέτος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις των σιτηρών: «Είμαστε στο 30% λόγω έλλειψης βροχών. Δεν βλέπω κάποια αλλαγή ούτε στο μαλακό σιτάρι, εν προκειμένω. Η Συνδεδεμένη δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Προσωπικά, φέτος αύξησα τα χορτοδοτικά, προσπαθώντας να εξοικονομήσω κάποια χρήματα από το κόστος παραγωγής μου και, κυρίως, από το πετρέλαιο και τα λιπάσματα».

Κερδίζει έδαφος το μαλακό σιτάρι στη Θράκη

Στη Θράκη, οι σπορές διανύουν τη δεύτερη εβδομάδα. Στην περιοχή της Ορεστιάδας, οι αγρότες έχουν το βλέμμα στραμμένο στον καιρό που τους δυσκολεύει πάρα πολύ.

«Επικρατεί μεγάλη ξηρασία, αλλά οι αγρότες βγαίνουν στα χωράφια. Αν σπείρουμε, όμως, και ψιχαλίσει, θα χαλάσουν τα σπόρια. Είναι καλύτερο να μη βρέξει καθόλου», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Δημήτρης Σταματίου. Για φέτος, εκτιμά μεγάλη άνοδο στο μαλακό σιτάρι, έως 15%, μετά την εξαγγελία του ΥΠΑΑΤ για Συνδεδεμένη. «Η ανεβασμένη περσινή τιμή, η επισιτιστική κρίση για την οποία γίνεται λόγος, αλλά και ο πόλεμος οδηγούν τους παραγωγούς στα σιτάρια», εξηγεί.

Ο ίδιος διαπιστώνει την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τις παραγγελίες σε σπόρο και λίπασμα, παρά τις τσουχτερές τους τιμές. «Δεν έχει σπαρθεί απολύτως τίποτα εξαιτίας της ξηρασίας. Τα χωράφια δεν δουλεύτηκαν καθόλου και όσοι προσπάθησαν να σπείρουν δεν τα κατάφεραν. Οι παραγωγοί θα περιμένουν να βρέξει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Διαφορετικά, θα επιλέξουν κριθάρι ή θα πάνε στις ανοιξιάτικες, με βαμβάκι, καλαμπόκι και ηλίανθο», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης.

Με αργούς ρυθμούς η Θεσσαλία, ευνοημένη η Μαγνησία

Δεν έχουν έρθει ακόμη στον θεσσαλικό κάμπο οι πολυπόθητες βροχές, καθυστερώντας τις σπορές των χειμερινών καλλιεργειών. Οι παραγωγοί αναμένουν να μαλακώσουν τα χώματα, στα σκληρά –λόγω ανομβρίας– χωράφια.

Στο μεταξύ, έχουν βγει τα… κομπιουτεράκια και οι λογαριασμοί (έσοδα-έξοδα) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ κάποιοι «ψαγμένοι» μελετούν όσα λέγονται και γράφονται για τη νέα ΚΑΠ και την ενίσχυση των προϊόντων. Η καλή εμπορική χρονιά στο σκληρό σιτάρι που καταγράφηκε το 2022 αποτελεί βαρόμετρο για τις επικείμενες σπορές.

Ακόμη μία καλλιέργεια που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών είναι το κριθάρι, λόγω της Συνδεδεμένης. Το ίδιο ισχύει και για τον βίκο, που αναμένεται να «πάρει» στρέμματα από άλλες υδροβόρες καλλιέργειες.

«Τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν με σκληρό σιτάρι αναμένονται σταθερά, με πιθανή μικρή αύξηση», εκτιμά, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι παραγωγοί πληρώθηκαν από 43 έως 45 λεπτά το κιλό. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος παραγωγής στα 40 λεπτά/κιλό, τότε προκύπτει ένα σεβαστό κέρδος. Όλα δείχνουν ότι το σκληρό σιτάρι θα κυριαρχήσει στις σπορές που αναμένονται σε λίγες μέρες».

«Προχωράμε αργά. Το κόστος του πετρελαίου πλέον έχει γίνει αβάσταχτο, όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους μεταφορείς», δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός και αλωνιστής από τη Λάρισα, Νίκος Καριπίδης.

Εξαίρεση στον κανόνα της ανομβρίας αποτελεί η Μαγνησία. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και αντιπρόεδρο του γεωπονικού συλλόγου της περιοχής, Θανάση Κούντρια, «εμείς είχαμε μια πολύ δυνατή σε ένταση, αλλά και σε διάρκεια βροχή, συνεπώς από τη Δευτέρα όλος ο κόσμος αγοράζει σπόρους και μπαίνει στο χωράφι. Μια διαφορά που βλέπουμε για φέτος είναι η πτώση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στην ελαιοκράμβη».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ να δώσει επιπλέον διευκρινίσεις για ορισμένες προβλέψεις του Στρατηγικού Σχεδίου που αφορούν ενισχύσεις σε σιτηρά και ψυχανθή, γιατί δεν είναι απόλυτα σαφές αν θα ισχύσουν από τη φετινή ή την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.