Μπαράζ πληρωμών για Συνδεδεμένες, De minimis και αποζημιώσεις

✱ De minimis και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Μαΐου ✱ Νέο αίτημα στην Κομισιόν για πολεμοενισχύσεις – Μέσα και η Κορινθιακή Σταφίδα

Μία ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ήταν αρκετή για να πληροφορηθούν τελικά οι αγρότες της χώρας πότε και τι θα πληρωθούν όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις που το ΥΠΑΑΤ ακόμα τους χρωστάει. Με τη φράση «πιστεύω ότι στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας», ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τις παρεμβάσεις της διακυβέρνησής του στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Τις ανακοινώσεις για τον προγραμματισμό των πληρωμών τις έκανε ο ίδιος, ενώ ακολούθησε κοινό δελτίο Tύπου από το ΥΠΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Θάνος Πετραλιάς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Όλα πριν τις εκλογές

Από την πρώτη στιγμή, η «ΥΧ» είχε υπογραμμίσει ότι το ΥΠΑΑΤ θα προχωρούσε σε μπαράζ πληρωμών όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η έναρξη πληρωμής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων καθυστέρησε φέτος σημαντικά.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Μεγάλη Τετάρτη, καταβλήθηκαν 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.

Έως τα τέλη Απριλίου:

✱ Θα διατεθούν 4,3 εκατ. ευρώ, για τις πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου, Φωκίδας.

✱ Θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus στην περίπτωση των πυρκαγιών του 2021 στις Π.Ε. Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο:

✱ Θα καταβληθούν ενισχύσεις 3 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα, για τις πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.

✱ Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

De minimis

Μέχρι και σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023, θα καταβληθούν de minimis ύψους 28,08 εκατ. ευρώ, που αφορούν:

✱ Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα (70 ευρώ/στρέμμα), ποσού 16,12 εκατ. ευρώ για τις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας, Κοζάνης, Κιλκίς.

✱ Ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα για τη ζημία λόγω βροχοπτώσεων στις Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας, Κοζάνης (80 ευρώ/στρέμμα και 65 ευρώ/στρέμμα), ποσού 11,96 εκατ. ευρώ.

Μετά το Πάσχα θα πληρωθούν de minimis για:

✱ Επιτραπέζια σταφύλια Π.Ε. Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, ποσού 3,1 εκατ. ευρώ.

✱ Οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου, ποσού 1,82 εκατ. ευρώ.

✱ Φασόλια, Γίγαντες Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, ποσού 1,59 εκατ. ευρώ.

✱ Θερμοκήπια Μαραθώνα, ποσού 1,42 εκατ. ευρώ.

✱ Σπαράγγια Αλμωπίας, ποσού 571.500 ευρώ.

✱ Αμύγδαλα 3 κοινοτήτων Π.Ε. Μαγνησίας, ποσού 562.500 ευρώ.

✱ Ζαχαρότευτλα επικράτειας, ποσού 232.900 ευρώ.

✱ Βοοτρόφους Βόρειας Εύβοιας, ποσού 26.900 ευρώ.

✱ Οινοποιήσιμα σταφύλια Αττικής, επιτραπέζια σταφύλια Κορινθίας και οινοποιήσιμα σταφύλια ποικιλίας Ροδίτη της Δυτικής Αχαΐας, ποσού 9 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των de minimis καταβάλλεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που αφορά τα νησιά.

Πολεμοενισχύσεις

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, πληρώθηκε αποζημίωση 25,15 εκατ. ευρώ για τα μήλα της επικράτειας, ποσού 17,7 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως τις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Καστοριάς, Κοζάνης, καθώς και για τα κάστανα της επικράτειας, με αναφορά κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Πέλλας, Αρκαδίας, Κιλκίς, ύψους 7,45 εκατ. ευρώ.

Νέο αίτημα στην Κομισιόν

Σύμφωνα με το υπουργείο, αποστέλλεται προς έγκριση στην Κομισιόν μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ύψους 30,43 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν κατόπιν λήψης της σχετικής έγκρισης και αφορά:

✱ Μελίσσια της επικράτειας, ποσού 12 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής, Λάρισας).

✱ Καπνά επικράτειας, ποσού 5,69 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Ροδόπης, Ξάνθης, Πιερίας, Σερρών).

✱ Κορινθιακή σταφίδα, ποσού 4,72 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας).

✱ Αχλάδια επικράτειας, ποσού 4,70 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Ημαθίας).

✱ Σπαράγγια επικράτειας, ποσού 2,61 εκατ. ευρώ (κυρίως στις Π.Ε. Πέλλας, Καβάλας, Έβρου, Ξάνθης)

✱ Κρόκος επικράτειας, ποσού 707,5 χιλ. ευρώ (Π.Ε. Κοζάνης).

Συνδεδεμένες

Μετά την επεισοδιακή πληρωμή της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε το θρίλερ για την καταβολή των Συνδεδεμένων στη φυτική παραγωγή την Μεγάλη Εβδομάδα. Τελικά, τη Μεγάλη Τρίτη καθορίστηκε το ύψος ενίσχυσης (με ΦΕΚ) για:

✱ Βρώσιμα όσπρια στα 18,12 ευρώ/στρέμμα.

✱ Καρπούς με κέλυφος στα 8,88 ευρώ/στρέμμα.

✱ Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή στα 7,56 ευρώ/στρέμμα.

✱ Μήλα στα 40,59 ευρώ/στρέμμα.

✱ Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή στα 12,15 ευρώ/στρέμμα.

✱ Σκληρό σιτάρι στα 5,83 ευρώ/στρέμμα.

Από τα παραπάνω, την ίδια ημέρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή των Συνδεδεμένων σε σκληρό σίτο και κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή. Από το ΥΠΑΑΤ τονίζουν ότι οι Συνδεδεμένες που αφορούν τη ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, ενώ μετά, και μέχρι τις 14 Μαΐου, θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής Βιολογικών, που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023