Μπέρδεμα με την τιμή της ελαιοκράμβης, παρέμβαση της ΕΑΣ Ορεστιάδας

Παρέμβαση στην «ΥΧ» πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπρίδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε «Υπάρχει μια παρανόηση από ορισμένους παραγωγούς που παρέδωσαν ελαιοκράμβη στην Agroinvest και έχουν ξεκινήσει να πληρώνονται με προκαταβολές από τους μεσίτες.

Ο κ. Κουμπρίδης εξήγησε ότι «Συνήθως, όσοι παραδίδουν κράμβη σε μεσίτες πληρώνονται μπροστά μια προκαταβολή και μετά γίνεται η εκκαθάριση. Επομένως όσοι πληρώνονται μπροστά με 28 λεπτά / κιλό, στο τέλος του Αυγούστου θα πάρουν την εκκαθάριση των 12 λεπτών ώστε η τιμή να φτάσει τα 40 λεπτά. Αυτή η εκκαθάριση φέτος θα αργήσει μερικές ημέρες παραπάνω, μέχρι να προσδιοριστούν οι αποδόσεις και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ορισμένοι θεώρησαν ότι υπήρξε πτώση στην τιμή παραγωγού, κάτι που φυσικά δεν ισχύει». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσοι παραδίδουν ελαιοκράμβη στην Ένωση θα πληρωθούν με 40 λεπτά το κιλό, περίπου μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των ανωτέρω παραγωγών, από το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη το ίδιο θα ισχύσει και για τις πληρωμές του ηλίανθου, όπου οι παραγωγοί που παραδίδουν σε μεσίτες θα πληρωθούν κατά την παράδοση προκαταβολή 25 λεπτά και περίπου έναν μήνα αργότερα θα πάρουν και τα υπόλοιπα 12 λεπτά (δηλαδή 37 λεπτά τιμή παραγωγού). «Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το παραδοτέο προϊόν (ελαιοκράμβη ή ηλίανθος) θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια, δηλαδή έως 9% υγρασία και έως 2% ξένες ύλες, ώστε να μην υπάρχει επίπτωση στην τιμή παραγωγού», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας.