Μπήκαν στα ρεβένια οι βαμβακοσυλλεκτικές

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες συλλογές βαμβακιού από τις πρωιμότερες περιοχές, αλλά σταμάτησαν από τις βροχές.

Συνήθως, η συλλογή ξεκίνα από καλλιέργειες φτωχών και άνυδρων χωραφιών, όπως επίσης και σε αυτά που σταμάτησε το πότισμα πριν τους κανονικούς χρόνους άρδευσης, λόγω της έλλειψης νερού. Η τρέχουσα συλλεκτική περίοδος διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από αυτές που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των χαμηλών θερμοκρασιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αναβλάστηση, κάτι που θα επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.

Σημείο αναφοράς για την τρέχουσα περίοδο αποτελούν οι πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, που έθεσαν εκτός παραγωγής πάνω από 400.000 στρέμματα και μείωσαν τις αποδόσεις σε άλλα τόσα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, παρατηρείται μία τάση ανόδου, λόγω του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ο Χρήστος Παππάς, βαμβακοπαραγωγός από τη Λιβαδειά, υποστηρίζει ότι από τις πρώτες συλλογές πριν τις βροχές οι αποδόσεις των χωραφιών κυμάνθηκαν από 100 έως 200 κιλά. «Η εικόνα όμως των γόνιμων χωραφιών δείχνει να είναι πολύ καλύτερη και οι αποδόσεις θα κυμανθούν πάνω από 300 κιλά στην πρώτη συλλογή. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα. Το γεγονός της αναβλάστησης λόγω της βροχής, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, που θα επιδράσει σημαντικά την καλλιέργεια».

Ο Θόδωρος Χριστοδούλου γεωπόνος από τον Ορχομενό, σημειώνει ότι η αναβλάστηση που γίνεται, όταν η καλλιέργεια δέχεται υψηλές ποσότητες νερού στο στάδιο της ωρίμανσης, αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε εφαρμογές αποφυλλωτικών και ωριμαντικών, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της καλλιέργειας (απαιτείται συνήθως ένα ποσοστό ανοίγματος 30%), καθώς και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν λάθος εφαρμογές.

Στήριγμα η ποιότητα για την τιμή

Ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις από τις πλημμύρες θα επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές του βαμβακιού. Εστιάζοντας στο θέμα της ποιότητας, τονίζει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τιμή, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται από τις αγορές του εξωτερικού. Αναφέρει επίσης ότι, ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών, θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. «Έχουμε καλλιέργειες που δείχνουν να ξεπερνάνε ακόμα και τα 500 κιλά το στρέμμα, σε μία δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύσαμε από τη σπορά μέχρι και τη συλλογή», καταλήγει.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής προτρέπει επίσης τους παραγωγούς-μέλη της οργάνωσης από τη Θεσσαλία να δηλώσουν άμεσα τις ζημιές τους, ώστε να γίνει η τελική εκτίμηση των απωλειών.