Μπροστά στα κόστη, ωχριά η αύξηση τιμής στο αγελαδινό γάλα

Aπλησίαστες οι ζωοτροφές, ακόμα και για όσους πληρώνονται με 49 λεπτά/κιλό

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι και ιδιαίτερα η πλειονότητα των μονάδων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας με παραγωγή έως 5 τόνους γάλακτος ημερησίως.

Η σταθερά αυξητικά τάση στις τιμές των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους σε ενέργεια και καύσιμα, οδηγούν σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους, που κάθε εβδομάδα αγοράζουν σόγια και καλαμπόκι πιο ακριβά, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναγκάζονται να μειώσουν τα κοπάδια τους. Η αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα πλέον μοιάζει με… υποσημείωση σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτή την περίοδο, στις μονάδες με δυναμικότητα άνω των 3 τόνων, η τιμή παραγωγού κινείται πάνω από τα 47 λεπτά και σε λίγες περιπτώσεις φτάνει τα 49 λεπτά.

Χάνουν την πρόσβαση οι μικροί

Για τις απλησίαστες τιμές που έχουν ξεφύγει πέραν κάθε δυνατότητας των παραγωγών να ανταποκριθούν μιλούν στην «ΥΧ» αγελαδοτρόφοι, καταθέτοντας την αγωνία τους. Ο Γιάννης Τσιτσιλίδης, που διατηρεί συμφωνία με την Κρι-Κρι, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αυτή την περίοδο, όποιος μπορεί αγοράζει σόγια πάνω από τα 60 λεπτά/κιλό. Κάθε εβδομάδα η τιμή αυξάνεται. Πολλοί συνάδελφοι είναι χρεωμένοι με χιλιάδες ευρώ στους προμηθευτές και ιδιαίτερα οι μικρότερες μονάδες αρχίζουν και χάνουν εντελώς την πρόσβασή τους στις ζωοτροφές. Εδώ και έναν χρόνο φωνάζουμε ότι η αγελαδοτροφία οδεύει προς εξαφάνιση, αλλά δεν μας ακούει κανείς. Οι συνέπειες που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια από την έξοδο συναδέλφων από το επάγγελμα θα εντείνουν το έλλειμμα αυτάρκειας της χώρας σε γάλα και κτηνοτροφικά προϊόντα».

Από την πλευρά του, ο παραγωγός από το Κιλκίς, Αργύρης Πασχαλίδης, δηλώνει ότι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η δυσκολία των παραγωγών να ανταπεξέλθουν έχουν οδηγήσει την αγορά σε μια πλήρη… ελευθερία: «Αυτό που βλέπουμε από την αρχή του έτους είναι ότι από τη μία οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση ως προς την τιμή παραγωγού και, από την άλλη, η ζήτηση για όσους έχουν ποσότητα και ποιότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και αυτό οδηγεί ορισμένους αγελαδοτρόφους να αλλάζουν την εταιρεία που συνεργάζονται κάθε λίγους μήνες. Υπάρχουν συμφωνίες στα 48 ή ακόμα και στα 49 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο, πολλοί συνάδελφοι είναι χρεωμένοι στα ζωοτροφάδικα. Όσο και να ανεβαίνει η τιμή, ο απολογισμός κάθε μήνα είναι ελλειμματικός. Τον προηγούμενο μήνα το κόστος μου για να παραγάγω ένα λίτρο γάλα ήταν 50 λεπτά, αλλά πληρώθηκα με 46 λεπτά».

«Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται»

Για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγελαδοτρόφοι την τελευταία δεκαετία κάνει λόγο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και αγελαδοτρόφος, Χρήστος Τσομπάνος.

«Πρόσφατα αγόρασα σόγια στα 64 λεπτά και καλαμπόκι στα 44 λεπτά/κιλό. Για ένα γέμισμα στο τρακτέρ για πετρέλαιο που θα κάψουμε σε μία εβδομάδα χρειαστήκαμε 1.050 ευρώ.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε δυνατότητα αντιμετώπισής της. Δεν θα είναι υπερβολή να εκτιμήσουμε ότι μέσα στο 2022, αν δεν βελτιωθούν τα δεδομένα, ακόμα και το 40% των αγελαδοτροφικών μονάδων θα απειληθούν με λουκέτο».

Δουλεύουν πυρετωδώς τα σφαγεία

Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι λίγοι οι αγελαδοτρόφοι που δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα κοπάδια τους, κάτι που οδηγεί εύλογα και σε σημαντική μείωση της δυναμικότητάς τους. «Από τους 6 τόνους ημερησίως μέσα σε τρεις μήνες έχω πέσει στους 4,5 τόνους και έπεται συνέχεια. Τα σφαγεία δουλεύουν σε… τρελούς ρυθμούς», μας είπε παραγωγός από τη Β. Ελλάδα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Πλέον άλλαξαν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα ζώο θα οδηγηθεί στη σφαγή. Πριν από την αύξηση του κόστους παραγωγής εξετάζαμε αν ένα ζώο είναι παραγωγικό και αν είχε μειωθεί το στήσιμό του, πήγαινε στο σφαγείο. Πλέον, το παραμικρό πρόβλημα να συμβεί σε ένα ζώο, η θεραπεία του καθίσταται ασύμφορη και φεύγει από τη μονάδα», μας είπε έτερος παραγωγός.

Άνοδο 57% μέσα σε 12 μήνες «έγραψε» η σκόνη γάλακτος

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, η τιμή της σκόνης πλήρους γάλακτος (WMP) αυξήθηκε 57% μέσα σε ένα δωδεκάμηνο (Τέλη Φεβρουαρίου 2022 VS Tέλη Φεβρουαρίου 2021), φτάνοντας τα 46,3 ευρώ/κιλό.

Βάσει αυτού του στοιχείου, η τιμή παραγωγού που αντιστοιχεί στο πόσιμο γάλα βάσει κόστους σκόνης γάλακτος ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, σε 53,5 λεπτά/κιλό. Ωστόσο τον Ιανουάριο σύμφωνα με την ίδια πηγή στην Ελλάδα η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος μόλις ξεπερνούσε τα 44 λεπτά/κιλό (44,2 λεπτά/κιλό).