Μπύρα από 100% ελληνικό ρύζι παρασκεύασε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

✱ Πολύ καλές οι εντυπώσεις από τις πρώτες γευστικές δοκιμές
✱ Τι δηλώνει ερευνητής του Οργανισμού στην «ΥΧ»

Eνα καινοτόμο προϊόν, το οποίο απευθύνεται –μεταξύ άλλων– σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που έχει δυσανεξία στη γλουτένη, παρασκεύασαν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρόκειται για μια μπύρα φτιαγμένη από 100% ελληνικό ρύζι και, μάλιστα, από την τοπική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας και με κριτικές, από τις γευστικές δοκιμές, που επιβεβαιώνουν την ποιοτική της υπεροχή.

«Είναι μια προσπάθεια που γίνεται από το εργαστήριό μας και αφορά ένα καινοτόμο προϊόν που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά», τονίζει ο Αργύρης Καλαϊτζίδης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ερευνητής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν πρόκειται για προϊόν που αποτελείται από φυτά, κριθάρι ή κάποιο άλλο συστατικό και προστίθεται το ρύζι ή το καλαμπόκι. «Είναι προϊόν που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ρύζι και μάλιστα ελληνικό, που προέρχεται από την περιοχή της Μακεδονίας, καθότι πάνω από το 75% της παραγωγής ρυζιού παράγεται στον τόπο μας. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας».

Χωρίς γλουτένη

Η μπύρα που παράχθηκε στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι 100% χωρίς γλουτένη, ειδικά σχεδιασμένη για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και υποφέρουν από παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία συνδέεται με την κατανάλωσή της. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ κυμαίνεται στα επίπεδα μιας συνηθισμένης μπύρας (σ.σ. 4,5% vol) και οι κριτικές από τις γευστικές δοκιμές είναι πολύ καλές.

«Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξει κάποια συνεργασία με έναν ιδιωτικό φορέα, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι», καταλήγει ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.