Μ.Τριανταφυλλοπούλου, γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ: «Ώρα ευθύνης και στήριξης του παραγωγού»

Η πρωτοφανής συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί ολόκληρος ο πλανήτης με την πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τις κυβερνήσεις των πληττόμενων χωρών ενώπιον νέων και μεγάλων προκλήσεων. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ενεργήσει προς δύο σημαντικούς άξονες. Ο πρώτος είναι να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και ο δεύτερος την κοινωνική ειρήνη, αλλά και την οικονομία της πατρίδας μας. Κανένας από τους δύο αυτούς άξονες δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως απαιτούν οι συγκυρίες, αλλά και σε ένα διεθνές πολιτικό περιβάλλον που διακρίνεται από τη ρευστότητα που η εξάπλωση του ιού έχει επιβάλει.

Όμως, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ενεργειών της κυβέρνησης, διαφαίνεται περίτρανα πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ήταν απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, έχει ήδη καταγραφεί και στον διεθνή Τύπο, ο οποίος απονέμει διαρκώς τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στον κορωνοϊό

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει έναν σαφή σχεδιασμό και έχει λάβει μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο άξονας των μέτρων και η κεντρική ιδέα πίσω από αυτά είναι η στοχευμένη στήριξη των παραγωγών εκείνων που πλήττονται πραγματικά από την έξαρση της πανδημίας, όπως περιγράφονται παρακάτω.

✱ Η κυβέρνηση έδωσε 150 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

✱ Έχει δοθεί παράταση για την υποβολή ενστάσεων στο Υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.

✱ Επιπροσθέτως, παράταση δύο μηνών έχει δοθεί και για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ.

✱ Έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ για τη λήψη του ειδικού επιδόματος όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι που πλέον, λόγω της επιβολής των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση στη ζήτηση των προϊόντων τους, όπως είναι η αλιεία αλλά και η ανθοπαραγωγή και άλλοι.

✱ Ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΠΕ έχουν ήδη επισπεύσει τις πληρωμές.

Πρέπει να τονίσουμε επίσης πως ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ενδυνάμωσης των κρατικών ενισχύσεων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει ο Έλληνας παραγωγός να ενισχυθεί περαιτέρω οικονομικά.

Στοχευμένη, ολοκληρωμένη στήριξη

Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι οριζόντια για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και ορθώς, κατά τη γνώμη μου, έχει πράξει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η στοχευμένη ενίσχυση των αγροτών που όντως πλήττονται είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος και πιστεύω πως σε μακροπρόθεσμη βάση ο σχεδιασμός αυτός θα αποδειχθεί σωστός.

Είναι αυτονόητο πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχει ούτε χώρος, αλλά ούτε και χρόνος για μικροπολιτική ή για λαϊκισμούς. Είναι βέβαιο πως θα έρθει η στιγμή που όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση θα αποτελέσει παρελθόν. Πρέπει λοιπόν να αδράξουμε την ευκαιρία και να σχεδιάσουμε από σήμερα την αυριανή ημέρα. Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» που είχε ακολουθηθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επιλογή ούτε για τη ΝΔ, αλλά ούτε και για το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας. Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορούμε να βάλουμε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου και των σκέψεών μας ώστε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας;

Πρώτα απ’ όλα, όπως μας έδειξε περίτρανα η επιδημία του κορωνοϊού, η ισχύς εν τη ενώσει! Πρέπει να ενισχύσουμε στο έπακρο τα μέτρα για τις ομάδες παραγωγών, ώστε να αξιοποιηθεί το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην παραγωγή και πώληση των προϊόντων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά νομοθετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά θεωρώ πως χρειάζεται εξίσου να γίνει μια προσπάθεια για την καλλιέργεια του συνεργατικού πνεύματος μέσα στις τάξεις των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, του αγρότη, του κτηνοτρόφου και του αλιέα.

Το επόμενο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας και, γιατί όχι, και η ανάπτυξη νέων που να είναι απολύτως προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Με την ορθολογική χρησιμοποίηση των ΠΑΑ, την πλήρη ένταξη στην κουλτούρα μας της αειφορίας και της αντίληψης πως η παραγωγή πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και να λειτουργεί πάνω σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μπορούμε να κάνουμε τον πρωτογενή μας τομέα εξόχως ανταγωνιστικό.

Οι νέες τεχνολογίες αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγή

Η πανδημία μας δίδαξε και κάτι ακόμα, που θα ήταν εγκληματική αμέλεια να το προσπεράσουμε χωρίς να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτό. Οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής σε όλους τους τομείς της, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι έρευνας και εφαρμογής στην πράξη, που θα μπορούσε να αποφέρει πολύ μεγάλο όφελος και στον ίδιο τον παραγωγό αλλά και γενικότερα στην οικονομία της χώρας. Ο υπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο οι επικεφαλής των φορέων που εποπτεύουν την πρωτογενή παραγωγή (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΕΛΓΟ), πιστεύουν ακράδαντα στη δυναμική του τομέα.

Σχεδιάζουν δράσεις και αξιοποιούν την τεχνολογία ώστε η ψηφιακή σύγκλιση στη χώρα μας να γίνει ακόμα ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του Έλληνα παραγωγού. Την επόμενη μέρα, να είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Ο τομέας της αγροδιατροφής θα έχει πρωτεύοντα ρόλο και το περιβάλλον που διαμορφώνεται θα μπορούσε να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναδιάταξη του αγροτικού χώρου. Κλείνοντας τις σκέψεις μου, θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε αίσιο τέλος στην περιπέτεια που αντιμετωπίζουμε όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Ας διδαχτούμε όλοι μας και ας κατανοήσουμε πια πως η ατομική μας ευθύνη έχει αντίκτυπο στην κοινωνία μας, στην οικονομία μας αλλά και στο ίδιο μας το μέλλον!