Μύλος με τη Διεπαγγελματική, τη Δευτέρα τα σπουδαία

Ακόμα ένα επεισόδιο προστέθηκε στο πολύκροτο σήριαλ της πολύπαθης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, καθώς με την παρέλευση των εορτών γνωστοποιήθηκε ότι η μέχρι πρότινος ενιαία και συμβιβαστική λύση, που είχε φέρει την ίδρυση Διεπαγγελματικής πιο κοντά από ποτέ, αποτελεί παρελθόν. ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επανακατέθεσαν αιφνιδιαστικά στο ΥΠΑΑΤ τον φάκελο που είχαν καταθέσει και το 2017 για να συσταθεί η Διεπαγγελματική.

Η κίνηση αυτή άφησε εκτός τους ΣΕΚ, ΟΔΙΠΠΑΦ, Τυροπαραγωγούς Θεσσαλίας και τον κλαδικό συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος, που μέχρι το καλοκαίρι θα συμμετείχαν μαζί με τους τρεις ανωτέρω φορείς στη σύσταση της Διεπαγγελματικής. Έτσι, τα πράγματα επανέρχονται στην παλαιότερη κατάσταση, όταν τη Διεπαγγελματική διεκδικούσαν δύο διαφορετικές πλευρές.

Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, δήλωσε σε γραπτή του ανακοίνωση προς στα ΜΜΕ ότι δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για την εν λόγω κίνηση, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΕΒΓΑΠ. Μάλιστα, δήλωσε ότι αποσύρει την υπογραφή της ΠΕΚ από τον φάκελο. Η «ΥΧ» δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον κ. Κύρτσιο, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες από κτηνοτρόφους, δέχεται πιέσεις και αλλεπάλληλες οχλήσεις για να αλλάξει στάση. Το ερώτημα που παραμένει βέβαια, αν όσα υποστηρίζει ο κ. Κύρτσιος ευσταθούν, είναι ποιος υπέγραψε εκ μέρους της ΠΕΚ, για να επανακατατεθεί ο φάκελος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ»: Η κίνηση αυτή έγινε κυρίως για να κινητοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι με τη Διεπαγγελματική και να υπάρξει πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να γίνει επιτέλους πράξη η όλη αυτή προσπάθεια.

Δεν αποκλείεται κανείς από τη συμμετοχή στη Διεπαγγελματική, αν και η εκτίμησή μας ήταν ότι ορισμένες δομές της, με τον τρόπο που είχαν προβλεφθεί να λειτουργήσουν, δεν θα ήταν εφικτό τελικά να λειτουργήσουν αποτελεσματικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα (13/1) θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη με τον ΣΕΒΓΑΠ.

Ενωτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκη Πεβερέτου, ο οποίος δήλωσε στην «ΥΧ»: «Για την προστασία και την μακροημέρευση της φέτας, η λύση είναι ένας ενιαίος φάκελος από όλους όσοι μπορούν να συμμετάσχουν». Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ο πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας Νίκος Τάχας, αρκέστηκε να μας πει πως «η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος». Κριτική στη στάση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας άσκησε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «Πρόκειται για μία διασπαστική κίνηση, που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαμε συμφωνήσει κατά την πρόσφατη συνάντηση στον Τύρναβο.

Τότε είχαμε καταλήξει σε μια ενωτική θέση και απέμενε να βγει μια ανακοίνωση που να δημοσιοποιεί το ενωτικό αυτό συμπέρασμα. Ωστόσο οι μέρες περνούσαν, η ανακοίνωση δεν έβγαινε και αυτό μας έκανε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι τρέχει, κάτι έρχεται. Ελπίζω κάποιοι να βάζουν την κτηνοτροφία πάνω από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και σκοπιμότητες». Αντίθετος με την πρόσφατη εξέλιξη εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» και ο πρόεδρος των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος παρουσιάστηκε καυστικός: «Από ασόβαρες οργανώσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρά όργανα. Όταν έχεις συμφωνήσει με τους συναδέλφους σου στον Τύρναβο και μετά τους πουλάς, μόνο ασόβαρος μπορείς να χαρακτηριστείς».

Πλέον, η καυτή πατάτα είναι για ακόμα μια φορά στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τη στάση του κ. Βορίδη, δεδομένης της ύπαρξης ενός «νέου» φακέλου. Η όλη ιστορία τείνει πάντως να καταντήσει –αν δεν έχει ήδη γίνει– ένα κακόγουστο ανέκδοτο, εις βάρος πρωτίστως των παραγωγών και της κτηνοτροφίας.