Τα μυστικά επιτυχίας του νέου αγρότη που επένδυσε στα όσπρια

Τα 3 μυστικά επιτυχίας του νέου αγρότη που επένδυσε στα όσπρια

Είναι μόλις 33 χρόνων και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια υγιή αγροτική επιχείρηση καλλιέργειας οσπρίων στον Φενεό Ορεινής Κορινθίας, παράγοντας μεταξύ άλλων φασόλια «βανίλιες» που έχουν τη σφραγίδα ΠΓΕ.

Ο Π. Φιακάς κατάφερε να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση
Ο Π. Φιακάς κατάφερε να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση

Ο νέος αγρότης, Παναγιώτης Φιακάς, ασχολείται με τη γεωργία από νεαρή ηλικία, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Το 2000 εντάχθηκε σε πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση και από 20 στρέμματα που διέθετε αρχικά έφτασε να καλλιεργεί σήμερα 50 στρέμματα.

Εκτός από τα φασόλια βανίλιες, καλλιεργεί γίγαντες, φακές και ρεβίθια, σε μια ιδιαίτερη περιοχή όπως είναι ο Φενεός, με παρθένο φυσικό περιβάλλον και πλούσια βιοποικιλότητα.

Στα σχέδια του κ. Φιακά, πέρα από την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων του, είναι η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων για την καλύτερη διάθεση των προϊόντων στην αγορά. «Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι υπάρχει διστακτικότητα από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, λόγω των υπαρχουσών οικονομικών συγκυριών, αλλά και του παρελθόντος με την κακοδιαχείριση που παρουσίασαν οι συνεταιρισμοί. Όμως θεωρώ ότι σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η δημιουργία συνεργασιών για την προώθηση των προϊόντων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Tα βήματα της επιτυχίας:

  • Επένδυσε στην καλλιέργεια οσπρίων
  • Καλλιέργησε προϊόν ΠΓΕ
  • Εντάχθηκε στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης

Νικολέτα Τζώρτζη

Διαβάστε ακόμη: Επένδυσε στην οικογένεια, κέρδισε στην κτηνοτροφία