Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Ν. Κοζάνης: Χαμόγελα ικανοποίησης από τους παραγωγούς κρεμμυδιού στον Ελλήσποντο

19.10.2023
2' διάβασμα
n-kozanis-chamogela-ikanopoiisis-apo-tous-paragogous-kremmydiou-ston-ellisponto-304147

Σε μια δυναμική και οικονομικά προσοδοφόρα καλλιέργεια για τους παραγωγούς εξελίσσεται το κόκκινο και το ξανθό κρεμμύδι στη Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου στον Δήμο Κοζάνης, σε έναν τόπο όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η φημισμένη πατάτα της περιοχής. Ήδη, το ενδιαφέρον μεγαλώνει εκθετικά και τα στρέμματα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια καλλιέργεια που είχε εγκαταλειφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Την καλλιέργεια του κρεμμυδιού επανέφερε στην περιοχή ο παραγωγός πατάτας Στέλιος Χατζημανώλης, ο οποίος εξηγεί ότι πριν από κάποιες δεκαετίες υπήρχαν πολλά στρέμματα, αλλά όλα ήταν ξερικά κρεμμύδια και η σπορά γινόταν με κοκκάρι. Μετά ξεκίνησε η καλλιέργεια στη Θήβα, με σπόρους γνωστούς ως μπαρούτι, οι οποίοι έδιναν υψηλές αποδόσεις, με τους παραγωγούς του Ελλησπόντου να μην μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό. Κάπως έτσι σταμάτησε και η καλλιέργεια στην περιοχή.

Έντονο το ενδιαφέρον από παραγωγούς και εμπόρους

«Πριν από μια δεκαετία, ξεκίνησα κι εγώ να βάζω κρεμμύδια με μικρό σπόρο μπαρούτι. Στην αρχή 5 στρέμματα, μετά 10 στρέμματα, κι εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αλλά και τους εμπόρους. Του χρόνου βλέπω να γίνεται ένας πανικός με τα κρεμμύδια στην περιοχή μας. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 500 στρέμματα και 15 καλλιεργητές», αναφέρει ο κ. Χατζημανώλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια στην περιοχή είναι πολύ ευνοϊκή λόγω κλίματος, αλλά και γιατί τα χωράφια είναι ξεκούραστα από ασθένειες, με αποτέλεσμα και τονάζ να έχουν και καλής ποιότητας και μεγέθους κρεμμύδια, κόκκινα και ξανθά να βγάζουν. Μάλιστα, όπως λέει, το ένα στρέμμα αποδίδει από 8 έως 11 τόνους, με μέσο όρο τους 9 τόνους.

Την ίδια ώρα και η εμπορική ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. «Πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση του χρόνου τα στρέμματα με κρεμμύδια να ξεπεράσουν την έκταση σε πατάτες στην περιοχή μας. Αυτή η αύξηση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να αρχίσει να πέφτει η τιμή του παραγωγού, γιατί έτσι γίνεται με το κρεμμύδι. Φέτος, πουλήσαμε 70 λεπτά από το χωράφι, πέρσι 30 λεπτά, πρόπερσι τα πετάξαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Οι τιμές για το κόκκινο κρεμμύδι της περιοχής διαμορφώθηκαν φέτος στα 75-80 λεπτά/κιλό, ενώ για το ξανθό στα 65-70 λεπτά/κιλό. Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.