Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί της Αρκαδίας ζητά η ΛΑΕ

Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί της Αρκαδίας ζητά η ΛΑΕ

Τις πληγείσες από τη πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Τεγέας και Κορυθίου επισκέφθηκε την Δευτέρα 4/7 αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες αλλά και να συναντηθεί με τους δημάρχους Τρίπολης Δημ. Παυλή και Μεγαλόπολης Διον. Παπαδόπουλο.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και πρ. βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Σταύρος Χρησαδάκος και κλιμάκιο της Ν.Ε. Αρκαδίας.

«Η καταστροφή είναι βιβλική. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση» τόνισε σε δηλώσεις του ο Θανάσης Πετράκος. «Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς για να μπορέσουν να ζήσουν διότι καταστράφηκε ολόκληρη η παραγωγή τους».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει και να ψηφιστεί η τροπολογία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των καταστροφών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, η παραγωγή τους, το φυτικό κεφάλαιο, οι αρδευτικές εγκαταστάσεις, οι υποδομές τους και τα εργαλεία τους.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και να παγώσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον τα χρέη τους σε εφορία, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και να συμψηφιστούν οι οφειλές τους με τις αποζημιώσεις με παράλληλη ρύθμιση των χρεών τους με δόσεις.

«Επίσης πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχτούν οι περιοχές και να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές» σημείωσε ο κ. Πετράκος, ενώ συμπλήρωσε πως πρέπει άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διερευνήσουν τα αίτια που έκλεισε ο «ακριβοπληρωμένος αυτοκινητόδρομος στη σήραγγα Ραψωμάτη και μάλιστα στην αρχή της έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν».