Να διατηρηθούν τα βιολογικά απαλλαγµένα από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς ζητεί ο κλάδος

Επισημαίνοντας την «πρωτοφανή ταχύτητα» με την οποία κινούνται οι διαδικασίες της ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση κανόνων που διευκολύνουν τη χρήση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGT) στην αγορά της κοινότητας, σε αντίθεση με τους «αργούς χρόνους» που κινείται το μπλοκ αναφορικά με άλλες περιπτώσεις, το βιολογικό κίνημα της Ευρώπης επαναφέρει το αίτημά του να παραμείνουν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα εκτός της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού του τομέα.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, η οργάνωση-ομπρέλα για τα βιολογικά της ΕΕ, IFOAM Organics Europe, καλεί τους νομοθέτες να σεβαστούν αυτή την επιθυμία των βιοκαλλιεργητών κατά τη θέσπιση των σχετικών κανόνων.

Περίπου έως τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος σχετικά με την έκθεση της Σουηδής ευρωβουλευτή Jessica Polfjärd (ΕΛΚ), ενώ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει για τις NGT κατά τη συνεδρίαση στις 15-18 Ιανουαρίου, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τέλη Νοεμβρίου ο Eric Gall, αναπληρωτής διευθυντής της IFOAM.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «φαίνεται να είναι πρόθυμοι να επισπεύσουν αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που θα έχουν άνευ προηγουμένου συνέπειες για όλους τους ευρωπαϊκούς τομείς τροφίμων, όχι μόνο για το κίνημα των βιολογικών προϊόντων», υποστήριξε.

«Προσβλέπουμε στον σεβασμό και την υποστήριξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», υπογράμμισε σε τοποθέτησή του και ο Jan Plagge, πρόεδρος του φορέα, υπενθυμίζοντας το ξεκάθαρο αίτημα του κινήματος να διατηρηθεί μια «δίκαιη ελευθερία επιλογής» για τους αγρότες και τους καταναλωτές. «Είναι σημαντικό να παραμείνουν οι διαδικασίες βιολογικής παραγωγής απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις λεγόμενες NGTs», πρόσθεσε, ζητώντας ακόμη και επανεξέταση των προτάσεων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

«Η IFOAM Organics Europe παροτρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν τη διατήρηση των βασικών διασφαλίσεων για τη βιοασφάλεια και την ελευθερία επιλογής για τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου νομικού και τεχνικού πλαισίου, το οποίο δεν ισχύει επί του παρόντος στην πρόταση της Επιτροπής, δηλαδή την πλήρη ιχνηλασιμότητα για όλες τις NGT και τους κανόνες συνύπαρξης», συμπλήρωσε ο Plagge.

Για τη σημασία της ιχνηλασιμότητας τοποθετήθηκε και εκ μέρους της μεταποίησης ο Bernard Lignon, επικεφαλής του Προγράμματος Κανονισμών & Ποιότητας Βιολογικών Προϊόντων της γαλλικής SYNABIO. Χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του κειμένου ανεπαρκείς, ως προς την απαιτούμενη διαφάνεια, επισήμανε τη σημασία «τα κράτη-μέλη να έχουν όλα τα νόμιμα μέσα στη διάθεσή τους για να διαχειριστούν έναν κανόνα συνύπαρξης. Η μέθοδος ανίχνευσης και ταυτοποίησης θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για κάθε τύπο NGT, ενώ το κόστος αυτού του οικονομικού μέτρου δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον βιολογικό τομέα ή τον καταναλωτή», πρόσθεσε.