Ναρκοπέδιο ο φετινός τρύγος αν δεν αδειάσουν οι δεξαμενές των οινοποιείων
Πιο αναγκαία από ποτέ κρίνουν παράγοντες της αγοράς τη στήριξη της οινοποιίας, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση συρρίκνωση του κλάδου, αλλά και να διαφυλαχθεί το εισόδημα των αμπελουργών που βλέπουν να πλησιάζει ο φετινός τρύγος μέσα σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας.
Η πτώση των πωλήσεων για τα περισσότερα οινοποιεία ξεπερνά το 90%, δεδομένου ότι το μόνο κανάλι πώλησης που παρέμεινε «ενεργό» τους τελευταίους μήνες ήταν αυτό των σούπερ μάρκετ, στο οποίο όμως πολλά και ειδικά τα μικρά οινοποιεία δεν έχουν πρόσβαση.
Μοναδική αχτίδα φωτός έρχεται από τις εξαγωγές, που από τον Μάιο άρχισαν… κάπως να κινούνται, όμως από τα εστιατόρια και την εστίαση που άνοιξαν αυτή την εβδομάδα οι παραγωγοί έχουν μικρές προσδοκίες. Από τη μία πλευρά, ο τουρισμός, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, προβλέπεται να είναι φέτος περιορισμένος, από την άλλη οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν σε πολλές εξόδους για φαγητό ή ποτό.
«Ανεπαρκή τα κονδύλια»
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ δεν περιλαμβάνουν επιπλέον οικονομική στήριξη, απλώς παρέχουν στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων που δίνονται μέσω της ΚΟΑ για το κρασί. Πρόκειται για κονδύλια συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία, εφόσον δεν αξιοποιήθηκαν, μπορούν να μεταφερθούν στον επόμενο χρόνο (σ.σ. υπό κανονικές συνθήκες τα χρήματα θα «επέστρεφαν» στην ΕΕ).
Στο πλαίσιο όσων έχουν εξαγγελθεί, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εθνικά κονδύλια, προκειμένου να οδηγηθούν μεγαλύτερες ποσότητες σε απόσταξη κρίσης (παραγωγή οινοπνεύματος), ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει χρήματα. Τα μέτρα της ΕΕ χαρακτηρίζονται από πολλούς ανθρώπους του κλάδου ανεπαρκή, ενώ αρκετοί αναφέρουν ότι, καθώς το κρασί είναι προϊόν του ευρωπαϊκού Νότου, δεν δόθηκε σε αυτό η απαιτούμενη βαρύτητα. Ήδη, 72 ευρωβουλευτές έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας επιπλέον στήριξη, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι επιπλέον.
Ανακοινώνει απόσταξη κρίσης το ΥΠΑΑΤ
Στην Ελλάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα που θα αξιοποιηθούν από την ΚΟΑ Οίνου θα φτάσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μαζί με τα εθνικά κονδύλια τα χρήματα για τη στήριξη του κλάδου δεν θα ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό θα δοθεί, ώστε ποσότητες κυρίως επιτραπέζιων σταφυλιών να οδηγηθούν σε απόσταξη κρίσης, χωρίς ακόμα να είναι γνωστή η τιμή. Από την πλευρά των οινοποιών γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί εύρος τιμής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Μικρά ποσά αναμένεται να δοθούν για την πραγματοποίηση «πράσινου τρύγου», ώστε να υπάρχει μείωση της παραγωγής, ενώ πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί το μέτρο της αποθεματοποίησης.
Συμπιέζονται οι τιμές
Με τον τρύγο να ξεκινά σε δύο μήνες, οι οινοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι δεξαμενές αυτήν τη στιγμή είναι γεμάτες. «Πρέπει να αδειάσουν πριν ξεκινήσει ο επόμενος τρύγος και η πολιτεία να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση με τα απαραίτητα μέτρα. Αλλιώς το πρόβλημα θα επιβαρύνει και τις επόμενες χρονιές, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του κρασιού, αλλά και των τιμών που λαμβάνουν οι παραγωγοί», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας.
«Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα», τονίζει από την πλευρά του ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπέλου και Οίνου). «Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί το καλοκαίρι», συμπληρώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρωτογενή παραγωγή, δεδομένου ότι πολλά οινοποιεία δεν έχουν ακόμα ξεπληρώσει τους αμπελουργούς για την εσοδεία του 2019 λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία. «Ζητήσαμε τα 800 ευρώ να δοθούν και στους αμπελουργούς, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τα οινοποιεία είναι ακόμα κλειστά, αλλά οι αμπελουργοί πρέπει να πάνε στο αμπέλι τους και να κάνουν εργασίες που είναι αναγκαίες», λέει ο κ. Κορδοπάτης.
Σε δεινή θέση οι «μικροί»
Ως εξαιρετικά δύσκολη περιγράφει την κατάσταση και ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ (Σύνδεσμος Μικρών Οινοπαραγωγών Ελλάδας), Θάνος Ντούγκος, δεδομένου ότι τα περισσότερα μικρά οινοποιεία σπάνια έχουν πρόσβαση στο σούπερ μάρκετ και βασίζονται στις πωλήσεις στην εστίαση, στις εξαγωγές και στις πωλήσεις από τις επισκέψεις στα οινοποιεία. «Αυτούς τους μήνες πόσα κρασιά ήπιατε στο σπίτι;», ρωτά με νόημα ο κ. Ντούγκος για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. «Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι. Στην προηγούμενη οικονομική κρίση πήραμε… την τσαντούλα μας, πήγαμε στο εξωτερικό και τα καταφέραμε. Τώρα, όμως, δεν έχουμε ούτε αυτήν τη διέξοδο», επισημαίνει. Προσθέτει, επίσης, ότι οι εξαγγελίες για τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στην πράξη ακυρώνονται, αφού «όταν πηγαίνεις στην τράπεζα, δεν σου δίνουν δάνειο».
Αναφορικά με την επιστροφή του ΕΦΚ και των λοιπών επιβαρύνσεων που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί που διατέθηκε στην κατανάλωση (σ.σ. σχετική απόφαση υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο), ο ίδιος σχολιάζει ότι πρόκειται για χρήματα που δεν θα «φτάσουν» άμεσα στα οινοποιεία.
Ανοιχτοί ακόμα οι περσινοί λογαριασμοί με τους παραγωγούς«Δεν έχουμε ακόμα εξοφλήσει τους παραγωγούς λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Οι εξαγωγές μηδενίστηκαν, χάσαμε τις Απόκριες, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά και η εστίαση ήταν κλειστή. Οι πωλήσεις στο σούπερ μάρκετ πήγαν καλά, όμως θα πληρωθούμε 5-6 μήνες αργότερα, οπότε σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Ηλίας Μάζος, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας. Συνήθως, ο συνεταιρισμός αποπλήρωνε τους παραγωγούς του το Πάσχα, κάτι που όμως φέτος δεν κατέστη δυνατό. Υπολογίζοντας ότι μεσοσταθμικά οι παραγωγοί πληρώνονται 39 λεπτά/κιλό, μέχρι τώρα έχουν λάβει 27 λεπτά, ενώ τις επόμενες ημέρες ο συνεταιρισμός αναμένεται να καταβάλει άλλα 5 λεπτά/κιλό στον καθένα. «Τώρα εισπράττουμε τα χρήματα των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν γνωρίζουμε πότε θα καταφέρουμε να εξοφλήσουμε πλήρως τους παραγωγούς. Από την άλλη, αυτήν τη στιγμή είναι αυξημένες οι ανάγκες και τα έξοδα για την καλλιέργεια», καταλήγει ο κ. Μάζος. |