Νέα αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου από την FMC

Μια λύση με σύγχρονο περιβαλλοντικό προφίλ και εξασφάλιση ποιότητας και ποσότητας του καρπού

Οπως είναι γνωστό, ο δάκος αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Το 2022 αποτέλεσε για την FMC χρονιά-ορόσημο, καθώς εγκρίθηκε το εντομοκτόνο Exirel® Bait για χρήση με δολωματικούς ψεκασμούς εναντίον του δάκου της ελιάς.

Το Exirel® Bait περιέχει τη νεοφανή δραστική ουσία cyazypyr® (cyantraniliprole), που αποτελεί τη μοναδική εγκεκριμένη δραστική ουσία εναντίον του δάκου της ελιάς, η οποία δρα στο μυϊκό σύστημα του εντόμου. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι η άμεση διακοπή της διατροφής του εντόμου, ο γενικός λήθαργος, η παράλυση, μεταχρωματισμοί και εντέλει η θανάτωσή του.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο δάκος

Η ελιά αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση καλλιέργεια της Ελλάδας και το νούμερο 1 εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας. Ανήκει στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ενώ αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης.

Ο δάκος εμφανίζεται κάθε χρόνο, σε όλες τις περιοχές, σε όλες τις ποικιλίες και οι απώλειες στην παραγωγή ενδέχεται να φτάσουν και το 80%. Προσβάλλονται επιτραπέζιες ποικιλίες που αρδεύονται καλά και ακολουθούν οι ελαιοποιήσιμες και οι ξηρικές.

Εκτός από τις σημαντικές απώλειες που προκαλούνται από την πρόωρη καρπόπτωση και την αλλοίωση της ποιότητας των συγκομιζόμενων καρπών, λόγω του ότι το έντομο τρέφεται από τη σάρκα του καρπού, υποβαθμίζεται και η ποιότητα του ελαιόλαδου, γιατί αυξάνεται η οξύτητά του και αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Συχνό φαινόμενο είναι οι οπές εισόδου του δάκου στους καρπούς, που αποτελούν και διόδους εισόδου μυκήτων, υποβαθμίζοντας ακόμα παραπάνω την παραγωγή.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια της ελιάς σε επίπεδο διαθέσιμων εντομοκτόνων βίωσε μία περίοδο με αλλεπάλληλες αποσύρσεις δραστικών ουσιών, ενώ την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχουν καταγραφεί και ανθεκτικοί πληθυσμοί δάκου σε εντομοκτόνα άλλων ομάδων, όπως είναι για παράδειγμα οι πυρεθρίνες.

Για μια αποτελεσματική δακοκτονία

Αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή, η έγκριση του εντομοκτόνου Exirel® Bait δίνει τη δυνατότητα ένταξης ενός νέου «όπλου» στη φαρέτρα όλων, για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Ανήκει σε μια νέα χημική ομάδα δράσης, η οποία ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, εμφανίζει υψηλή αποτελεσματικότητα, είναι πλήρως συμβατό με τα όλα χρησιμοποιούμενα προσελκυστικά και διαθέτει σύγχρονο περιβαλλοντικό και τοξικολογικό προφίλ για τον χρήστη και τα ωφέλιμα αρπακτικά.

Το Exirel® Bait αποτελεί την πλέον σύγχρονη πρόταση της FMC για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, μέσω δολωματικών ψεκασμών. Συνδυάζοντας μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως νέο τρόπο δράσης (IRAC Group 28), υψηλή αποτελεσματικότητα και μεγάλη εκλεκτικότητα στα ωφέλιμα, αναμένουμε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε προγράμματος καταπολέμησης του δάκου μέσω δολωματικών ψεκασμών.

Ύστερα από σχετική αίτηση του ΑΟΕΣΤ Τυμπακίου, η εταιρεία μας, προσκομίζοντας μέρος των διαθέσιμων στοιχείων του φακέλου του προϊόντος, βοήθησε και στη χορήγηση της κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά για το Exirel® Bait για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος, εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Αργολίδας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λαρίσης, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 05/08/2022 έως 30/11/2022.

Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου Exirel® Bait με ψεκασμούς καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ. σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερού. Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές, με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα.

Ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής έχει καθοριστεί στους τρεις (3).

Το εντομοκτόνο Exirel® Bait της FMC αποτελεί μια λύση που ήρθε για να εδραιωθεί στην προσπάθεια του Έλληνα ελαιοπαραγωγού να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον δάκο και να οδηγηθεί σε μια συγκομιδή ανταγωνιστική και με υψηλή εμπορική αξία.