Νέα έργα από το Leader για τον πολιτισμό

Με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο πρόγραμμα CLLD/Leader έξι έργα από την ευρύτερη Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Το ύψος της δαπάνης θα είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσίες, όπως και οι επενδύσεις, έχουν σημείο αναφοράς τον πολιτισμό.

Στόχος αυτής της απόφασης ήταν να ενταχθούν δράσεις που έχουν σχέση με τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αγροτικών περιοχών.

Μεταξύ των έργων που εντάσσονται σε αυτή την απόφαση ξεχωρίζουν η αποκατάσταση του παλιού δημοτικού σχολείου Κομποτάδων και η μετατροπή του σε καινοτόμο εκθετήριο ιστορίας της εκπαίδευσης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην τοπική κοινότητα Χρυσώς θα αναδειχθεί και παράλληλα θα προστατευτεί ένας υδρόμυλος μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο.

Επίσης, μέσα από τα έργα, θα αναδειχθεί το πολιτιστικό κέντρο και η επισκέψιμη λαογραφική συλλογή της τοπικής κοινότητας Δικάστρου. Σημαντικά, επίσης, είναι και τα άλλα έργα, τα οποία έχουν σχέση με τη δημιουργία συνεδριακών χώρων, καθώς και αναφορές στη σύνδεση του χθες με το σήμερα.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός κάνει λόγο για μία πυξίδα κάθε νέας πρόσκλησης για χρηματοδότηση μέσω των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών. «Μέσω του leader του ΠΑΑ 2014-2020, στηρίζουμε με νέα έργα τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα».