Νέα εταιρεία με το βλέμμα σε αγορές χαμηλότερου κόστους από το Κτήμα Άλφα

Στόχος η παραγωγή πιο προσιτών κρασιών με προορισμό το εξωτερικό

Σε νέες σημαντικές επενδύσεις προχωρά το Κτήμα Άλφα, κυρίως στην περιοχή όπου βρίσκονται οι αμπελώνες και το οινοποιείο του (Αμύνταιο Φλώρινας), ενώ, σε επίπεδο σχεδιασμού, υπάρχει το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης και στην Σαντορίνη. Ενόψει της ανακοίνωσης του αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, η εταιρεία εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εμφιαλωμένο νερό και στα αναψυκτικά, με τη δημιουργία νέων μονάδων.

Την προηγούμενη χρονιά, οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33,7%, ενώ πλέον διαθέτει 2.200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Παράλληλα, πραγματοποιεί συνεχώς νέες φυτεύσεις και κάνει δοκιμές υποκειμένων και ποικιλιών, καθώς γίνονται διαρκώς αναδιαρθρώσεις.

Από την αρχή της λειτουργίας του, το Κτήμα Άλφα έχει εστιάσει στην καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Το τριετές business plan εστιάζει στην αύξηση του τζίρου, στη βελτίωση του περιθωρίου μεικτού και καθαρού κέρδους, καθώς και στην κάλυψη νέων περιοχών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Νορβηγία, το Ισραήλ, η Δανία, η Εσθονία και η Ινδία.

Με πυρήνα μια ομάδα 15 παραγωγών

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, έχει ήδη δημιουργηθεί μια νέα νομική οντότητα, η οποία αφορά σε ένα καινούριο brand name για την παρασκευή οίνων. Πρόκειται για μια ομάδα από 15 νέους παραγωγούς, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης, ενώ φέτος θα φυτέψει και τα πρώτα της αμπέλια, σε έκταση που αναμένεται να φτάσει τα 300 στρέμματα σε ορίζοντα τριετίας.

Οι ποικιλίες που έχουν επιλεγεί είναι το Ξινόμαυρο και η Μαλαγουζιά και, όπως τονίζουν στην «ΥΧ» οι ίδιες πηγές, στόχος είναι να δημιουργηθούν κρασιά που θα μπορούν να στοχεύσουν σε αγορές στις οποίες οι οίνοι του Κτήματος Άλφα, λόγω τιμής, δεν μπορούν να διακινηθούν σήμερα. «Μιλάμε, για παράδειγμα, για αγορές όπως της Αγγλίας, στα σούπερ μάρκετ της οποίας τα κρασιά μας σήμερα δεν μπορούν να πουληθούν, εφόσον οι τιμές εκεί είναι χαμηλές», τονίζει στέλεχος της επιχείρησης.

Τα κρασιά που θα παραχθούν, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα παράγονται σε νέο οινοποιείο, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, ενώ το νέο brand που θα δημιουργηθεί θα αφορά τόσο την παραγωγή και τον αμπελώνα όσο και τη διακίνηση των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, το Κτήμα Άλφα σκοπεύει να επεκτείνει τη δραστηριότητα και την παρουσία του σε κατηγορίες οίνων που μέχρι σήμερα δεν είχε επενδύσει.

Όσον αφορά την επένδυση για το νερό, η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός νέου brand μεταλλικού νερού. Στα σχέδια περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, αλλά και η δημιουργία χώρου για τη διοργάνωση συνεδρίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι δραστηριότητες της επιχειρήσεις, καθώς και το αναπτυξιακό της στίγμα στην περιοχή.

Πιθανή η συνεργασία με οινοποιείο στη Σαντορίνη

Φήμες ανέφεραν ότι το Κτήμα Άλφα επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί και στη Σαντορίνη, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, προς το παρόν διερευνάται η πιθανότητα συνεργασίας με κάποια μονάδα που ήδη υπάρχει στο νησί.

«Ο στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ενός άλλου αμπελώνα, εφόσον η εστίασή μας είναι στην περιοχή που τώρα βρισκόμαστε, όπου και θα πραγματοποιήσουμε τις επόμενες επενδύσεις μας. Όμως, η Σαντορίνη αποτελεί πλέον τη βιτρίνα του ελληνικού κρασιού και, αν τοποθετήσουμε τα κρασιά μας εκεί, θα έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση στους επαγγελματίες του κλάδου που μπορούν να τα προωθήσουν και να τα κάνουν περισσότερο γνωστά, στοχεύοντας στην διεθνή αναγνωρισιμότητα.