Νέα μελέτη: Η περιβαλλοντικά φιλική γεωργία δεν μειώνει την αγροτική παραγωγικότητα

H επιλεκτική επαναφορά της φύσης σε καλλιεργούμενες περιοχές μπορεί να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και τις αποδόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα

Η αποδέσμευση των γεωργικών εκτάσεων για την επαναφορά της φύσης δεν έχει αρνητική επίδραση στην επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με τα πρωτοφανή ευρήματα μιας νέας μελέτης του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH). Όπως έδειξε το δεκαετές ερευνητικό πρότζεκτ του φορέα, οι φιλικές προς τη φύση μέθοδοι καλλιέργειας ενισχύουν τη βιοποικιλότητα χωρίς να μειώνουν τις μέσες αποδόσεις.

Οι επιστήμονες πέρασαν μια δεκαετία παρακολουθώντας εντατικά τις επιδράσεις ενός μεγάλου πειράματος που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στο Hillesden, μια εμπορική εκμετάλλευση αροτραίων καλλιεργειών έκτασης 10.000 στρεμμάτων στο Μπάκιγχαμσαϊρ της Kεντρικής Αγγλίας.

Aπό το 2005, το αγρόκτημα περιελάμβανε τη δημιουργία αρκετών ενδιαιτημάτων άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων φυτών που φέρουν σπόρους με τους οποίους τρέφονται τα πτηνά, αγριολούλουδων για τους επικονιαστές και περιθωρίων με χόρτο τύπου tussock για την υποστήριξη μιας ευρείας γκάμας πουλιών, εντόμων και μικρών θηλαστικών.

Ολοκληρώνοντας την πιο μακροχρόνια μελέτη του είδους της, οι ερευνητές κατάφεραν να ενισχύσουν τους πληθυσμούς της άγριας ζωής που είναι απαραίτητοι για τη γεωργική παραγωγή, όπως οι επικονιαστές και τα αρπακτικά που τρέφονται με παράσιτα των καλλιεργειών.

Ο αριθμός ορισμένων ειδών πεταλούδων, συμπεριλαμβανομένης της Gatekeeper και της Pieris napi, διπλασιάστηκε και τα πουλιά που τρέφονταν συνήθως με έντομα επωφελήθηκαν από το καταφύγιο που τους παρείχαν οι φράκτες και τα περιθώρια του γρασιδιού, συμπεριλαμβανομένου του καλόγερου, που αύξησε τους αριθμούς του κατά 88%, και της γαλαζοπαπαδίτσας, που αυξήθηκε κατά 73%. Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνολικές αποδόσεις στο Hillesden διατηρήθηκαν, ή ακόμα και αυξήθηκαν σε ορισμένες καλλιέργειες, παρά την απώλεια γεωργικής γης για τη δημιουργία οικότοπων.

Η γονιμότητα των εκτάσεων που αφαιρέθηκαν από την παραγωγή ήταν ισχνή και εκείνες μη παραγωγικές στην καλλιέργεια, ενώ οι εναπομείνασες γεωργικές περιοχές ωφελήθηκαν από τον αυξημένο αριθμό επικονιαστών και τα παρασιτοφάγα πουλιά και έντομα.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, τα συμπεράσματα της μελέτης «έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς πολλών Βρετανών πολιτικών ότι τα νέα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα μετά το Brexit θα πλήρωναν τους αγρότες για να παράγουν λιγότερα τρόφιμα και θα έβλαπταν την επισιτιστική ασφάλεια». Το ίδιο ισχύει σε έναν μικρότερο βαθμό και για την ΕΕ, όπου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξήθηκαν -και εντέλει καρποφόρησαν- οι έντονες πιέσεις για μεγαλύτερη χαλάρωση των περιβαλλοντικών μέτρων της ΚΑΠ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση της παραγωγικότητας και η αποφυγή μιας εκτεταμένης επισιτιστικής κρίσης.