Νέα πρωτόκολλα δακοκτονίας με βάση την ευφυή γεωργία ζητά η περιφέρεια

Αμεση στροφή στην ευφυή γεωργία για την καταπολέμηση του δάκου και την προστασία της ελαιοκομίας αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημήτρη Βουρδάνου, αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, «η ελαιοκαλλιέργεια για την περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα της περιφέρειας. Πάνω από 13 εκατ. ελαιόδεντρα κάθε χρόνο καλλιεργούνται από 40.000 οικογένειες. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η προστασία της παραγωγής από τον μεγαλύτερο εχθρό της ελιάς, τον δάκο».

Παρουσιάζοντας τις μέχρι τώρα δράσεις, αλλά και τις προτάσεις της, η περιφέρεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελλειμματική χρηματοδότηση, οι καθυστερήσεις κατανομής και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος. Παράλληλα με αυτό, όπως επισήμαναν και μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στην έλλειψη ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Νέες τεχνολογίες

Ενθαρρυντικά δείχνουν όμως να είναι τα στοιχεία ενός πιλοτικού προγράμματος των δύο τελευταίων χρόνων, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Μέσα από αυτή την εμπειρία και τα θετικά αποτελέσματά της στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση του δάκου, η περιφέρεια αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος στις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, όπου και παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης.

Με την τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, τις ηλεκτρονικές τηλεματικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, όπως επίσης και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών εφαρμογής ψεκασμών και χρήσης drones σε δύσβατες περιοχές, θα δοθεί η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους να έχουν καλύτερα δεδομένα και –φυσικά– αποτελέσματα στην εφαρμογή, σύμφωνα με την περιφέρεια.

Συνεργασία με τα πανεπιστήμια

Με άξονα της συζήτησης την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και τον εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων δακοκτονίας, η περιφέρεια κατέθεσε στο ΥΠΑΑΤ συγκεκριμένες προτάσεις, βασιζόμενες στις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές συστημάτων ευφυούς γεωργίας.

Παράλληλα, προτάθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για τον σχεδιασμό της δακοκτονίας και τη βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινήθηκαν και τα στελέχη της παράταξης «Στερεά Υπεροχής». Κατέθεσαν προτάσεις δομικών αλλαγών του συστήματος, με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Όπως τόνισαν με ανακοίνωσή τους, πρότειναν «την άμεση ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, την εκπαίδευση του εργατοτεχνικού προσωπικού, την αξιοποίηση του έμπειρου τοπικού δυναμικού και φυσικά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για περισσότερους ψεκασμούς».

Τέλος, από την πλευρά της ίδιας παράταξης, κατατέθηκε πρόταση για συνεργασία με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου όπως επίσης και για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών, με δυνατότητα παρεμβάσεων όταν εντοπίζονται προβλήματα και κρίνεται απαραίτητο.