Νέες λύσεις αναζητούν στον Φενεό για τα όσπρια

Στην αναζήτηση νέων αγορών και σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας βρίσκονται οι παραγωγοί στον Φενεό Κορινθίας.

Πολλοί αποφάσισαν να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια, όπως ο Παναγιώτης Φιάκας, που καλλιεργεί στην περιοχή βιολογικά όσπρια και Βανίλιες Φενεού με ΠΓΕ. «Ήταν ανάγκη, αφού τα εισαγόμενα όσπρια ήταν σε χαμηλότερες τιμές και απειλούσαν τα ελληνικά προϊόντα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» και προσθέτει: «Ανοίξαμε τον δρόμο για τη βιολογική καλλιέργεια, αφού ήδη ο Φενεός έχει προϊόντα με ΠΓΕ που δεν είναι υβρίδια».

Η στροφή στην καινοτομία για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερου κόστους ήταν αναγκαιότητα και ήδη έχει επιλεγεί ως πρώτη κίνηση η επένδυση σε έναν χρωματοδιαλογέα. Μία κίνηση που δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. «Η προσπάθεια να αποκτήσουμε μέσω συνεταιρισμού έναν χρωματοδιαλογέα που θα ελαχιστοποιούσε το οικονομικό κόστος έπεσε στο κενό, καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν φορολογικά ασύμφορο λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας.

Έτσι, αναγκαστικά κινήθηκα μόνος μου μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για να πετύχουμε τον στόχο μας», εξηγεί ο Παναγιώτης Φιάκας. Όπως ο ίδιος συμπληρώνει, «το προϊόν με τη χρήση του χρωματοδιαλογέα θα φεύγει καθαρισμένο και συσκευασμένο στην αγορά.

Η συσκευασία θα είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα για ένα προϊόν που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να κερδίσει την αγορά».