agROBOfood: Δημιουργία ρομποτικών λύσεων για τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα

Συντονιστής του έργου, από ελληνικής πλευράς, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Για να ενισχύσει την υιοθέτηση των αυτοματισμών και των ρομπότ στον αγροτικό τομέα, το πρόγραμμα Horizon 2020 agROBOfood ανακοίνωσε τη 2η πρόσκληση για την κατάθεση προτάσεων που στοχεύσουν στη δημιουργία ρομποτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο χωράφι.

Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει να επιλέξει ρομποτικές λύσεις σε οκτώ βιομηχανικές προκλήσεις, όπως τις ονομάζει. Μέσω αυτής της πρόσκλησης, το agROBOfood στοχεύει να διανείμει 2,7 εκατ. ευρώ για το άμεσο όφελος των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (έως 300.000 ευρώ ανά πρόταση). Η γενική ιδέα των βιομηχανικών προκλήσεων είναι ότι τα πραγματικά προβλήματα της βιομηχανίας αναζητούν λύσεις πραγματικής τεχνολογίας.

Ως εκ τούτου, το έργο έχει ορίσει πέντε πραγματικές προκλήσεις στον κλάδο που σχετίζονται με τον ψεκασμό και τις περιβαλλοντικές ανάγκες, τις συνθήκες εργασίας στο χωράφι, την ηθική χρήση των ρομπότ στην κτηνοτροφία, την προστιθέμενη αξία που μπορούν να δώσουν τα ρομπότ κατά τη συγκομιδή και, τέλος, τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που φέρνουν τα ρομπότ για τον καθαρισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Στόχος είναι να συνδέσει τον κόσμο της ρομποτικής και της γεωργίας, της έρευνας και της ανάπτυξης και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό δίκτυο

Όπως είχε αναφέρει στην «ΥΧ» ο ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου από ελληνικής πλευράς, Μιχάλης Κουτσιαράς, «το έργο αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος για την αποτελεσματική υιοθέτηση ρομποτικών τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η καρδιά του έργου αποτελείται από πειράματα καινοτομίας, που διεξάγονται και συντονίζονται από τοπικούς ψηφιακούς κόμβους καινοτομίας, όπως είναι το ΓΠΑ.

Σε επτά ευρωπαϊκές περιφερειακές ομάδες, τα αρχικά πειράματα θα επιδείξουν ρομποτικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα, με τρόπο που θα διασφαλίζει την ευρεία υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα αξιολογήσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών των κέντρων ψηφιακής καινοτομίας.

Σκοπός είναι τα ψηφιακά κέντρα καινοτομίας να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, στόχος είναι να συνδέσει τον κόσμο της ρομποτικής και της γεωργίας, της έρευνας και της ανάπτυξης και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό δίκτυο. Το δίκτυο αριθμεί ήδη 49 κέντρα ψηφιακής καινοτομίας και 12 κέντρα παραγωγής και διάδοσης γνώσης, με στόχο να επεκταθεί κατά τη διάρκεια του έργου».

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί έναν κόμβο καινοτομίας, του οποίου ο ρόλος είναι πολυσήμαντος και περιλαμβάνει τρεις κύριες δραστηριότητες: (α) παρακολούθηση και επιθεώρηση των πειραμάτων καινοτομίας ανά την Ευρώπη, (β) συντονισμό του πειράματος καινοτομίας που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, (γ) συντονισμό της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου.

Το πείραμα, το οποίο συντονίζει το ΓΠΑ, αφορά τη δημιουργία ενός αυτόνομου ρομποτικού συστήματος όσφρησης/ανίχνευσης μυκοτοξινών, οι οποίες οδηγούν σε υποβάθμιση έως και καταστροφή των καλλιεργειών, πριν να είναι αυτές ορατές με γυμνό μάτι. Η πειραματική καλλιέργεια είναι αυτή του καλαμποκιού.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του προγράμματος και να καταθέσει την πρότασή του μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021.