Νεκρά ψάρια στον Γαλλικό ποταμό

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού. Το πρόβλημα εμφανίστηκε κυρίως στην έξοδο του καναλιού απορροής στον Θερμαϊκό Κόλπο στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου κι αμέσως κινητοποιήθηκαν οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να πάρουν δείγματα για να διαπιστωθούν τα αίτια του φαινομένου.

Όπως εξηγεί το μέλος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Εχεδώρου Φύσις», Γιάννης Καρακούσης, πρόκειται για ένα κανάλι που ξεκινάει από τον Άγιο Αθανάσιο, περνάει μέσα από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και εκβάλλει στον Θερμαϊκό. Στο κανάλι αυτό πέφτουν και λύματα από τον βιολογικό καθαρισμό της βιομηχανικής περιοχής, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός αυτής.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι συνήθως έχουμε νεκρά ψάρια από τον εκτροφισμό και όταν έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες, όμως αυτό δεν συμβαίνει τώρα. Βρέθηκαν πολλά νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του νερού και εκατοντάδες που είναι θαμμένα κάτω από στρώματα σκουπιδιών. Εικάζουμε ότι είναι πάλι από τα λύματα και ότι συνέβη πολύ μεγάλη ρύπανση», σημειώνει ο κ. Καρακούσης και προσθέτει:

«Αναζητούμε την αιτία, πήραμε δείγματα από ψάρια και νερά και τα δώσαμε στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας. Αναμένουμε τις απαντήσεις των αναλύσεων».

Ακόμη πιο ανησυχητικό στο όλο θέμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, είναι ότι στην περιοχή αυτή γίνεται παράνομη αλιεία με οστρακοειδή, τα οποία προμηθεύονται στη συνέχεια σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης. «Είναι μια περιοχή όπου ξέρουμε ότι έχει βαρέα μέταλλα και αυξημένους ρύπους. Έχουμε δει το λιμενικό να κυνηγάει τους παράνομους αλιείς, αλλά δεν γίνεται δυστυχώς τίποτε», καταλήγει ο κ. Καρακούσης.