Αυτό το άρθρο είναι 34 μηνών

Νέο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ελιά Καλαμών

04/07/2022
2' διάβασμα
neo-psifisma-tou-perifereiakou-symvouliou-gia-tin-elia-kalamon-267601

Ακόμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και την αποκατάσταση των ισορροπιών στην αγορά πραγματοποιήθηκε στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε ψήφισμα για την ελιά Καλαμών από την πλευρά της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού ο Πέτρος Τατούλης και η παράταξη του Γιώργου Δέδε δεν το ενέκριναν.

Ο κ. Τατούλης, αν και δεν διαφώνησε στην ουσία του ψηφίσματος, επέμενε ότι για να υπάρχουν ελπίδες για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος πρέπει να παραστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, με το νομοσχέδιο, ώστε μέσα από τον διάλογο να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ και διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς νικητές και νικημένους.

Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

1. Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ακυρώνει την προηγούμενη ρύθμιση Αποστόλου και να καταργεί το εφεύρημα ότι η ελιά Καλαμάτας είναι συνώνυμη της ελιάς Καλαμών.

2. Κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε από 1/1/2023 να ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός Κατάλογος Ποικιλιών (FRUMATIS) και να αποσυρθεί ο όρος Καλαμάτα ως συνώνυμος της Καλαμών.

3. Υποβολή του φακέλου της επέκτασης του ΠΟΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και κινητοποίηση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την έγκριση του αιτήματος.

4. Ως ένδειξη καλής θέλησης και αναγνώρισης της σύγχυσης και της αναστάτωσης που έχουμε προκαλέσει ως χώρα, με συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε, προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, π.χ. διάρκειας ενός έτους στη χρήση του όρου Kalamata Olives, ώστε να απορροφήσει η αγορά εμπορικούς κραδασμούς και αντιδράσεις για πιθανές υπογεγραμμένες συμφωνίες.

5. Η παραγωγή από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μπορεί και πρέπει να αναζητήσει την εμπορική της τύχη με τη σήμανση Ελληνικές Ελιές Καλαμών (Greek Kalamon Olives).

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: