Νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2022 για τον Μπάρμπα Στάθη

Συντήρησε το ανοδικό μομέντουμ παρά την πτώση της κατανάλωσης

Toν βηματισμό του φαίνεται ότι έχει ανακτήσει ο βιομηχανικός κλάδος, με την ανοδική πορεία που καταγράφεται στην παραγωγή από τις αρχές του έτους, αλλά και την πορεία των πρόδρομων δεικτών συγκυρίας, να προεξοφλούν ακόμα πιο θετικές επιδόσεις για τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank, δείκτης των υπευθύνων για τις προμήθειες στη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index, PMI) ανήλθε στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, σε αντίθεση με την καθοδική τάση του δείκτη στην Ευρωζώνη.

Κλειδί η αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου

Εξάλλου, στο πρώτο πεντάμηνο, ο γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,1%, σε ετήσια βάση, εξέλιξη που συνοδεύτηκε από την αύξηση της απασχόλησης στον βιομηχανικό τομέα κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο. Ευνοϊκό παράγοντα για την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής αποτέλεσε η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους και η σταδιακή προσαρμογή του μισθολογικού κόστους έναντι των πληθωριστικών πιέσεων.

Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο του 2023 είχε η μεταποίηση -η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 73% του γενικού δείκτη- καθώς αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, έχοντας, ωστόσο, φθίνοντα ρυθμό αύξησης το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Από τους υπόλοιπους τομείς της βιομηχανίας ανοδικά κινήθηκαν τα ορυχεία-λατομεία (9,6%), ενώ, αντίθετα, πτώση κατέγραψε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (-12,3%) και η παροχή νερού (-1,7%).

Στους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, η πλειονότητα κατέγραψε αύξηση της παραγωγής το πρώτο πεντάμηνο, με την υψηλότερη να έχει σημειωθεί στην παραγωγή φαρμάκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων καπνού και παραγώγων πετρελαίου.