Νέοι Αγρότες: Έκλεισε η πληρωµή σε οκτώ περιφέρειες, πάνε πίσω οι υπόλοιπες πέντε

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στην αγωνία των δικαιούχων του προγράμματος Νέων Αγροτών, τουλάχιστον σε οκτώ περιφέρειες της χώρας, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσής τους (70%). Το συνολικό ποσό, που θα καταβληθεί σε αυτήν τη φάση από τις περιφέρειες δηλαδή που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους, είναι ύψους 223.373.500 ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, πρόκειται για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου.

Όσο για τους δικαιούχους των υπόλοιπων πέντε περιφερειών, δηλαδή Αττικής, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου, θα πρέπει να περιμένουν έως τα τέλη του μηνός, πιθανότατα έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει και για εκείνους η διαδικασία και να λάβουν την ενίσχυσή τους.

Υπογραφές

Μόλις την περασμένη Δευτέρα 1η Αυγούστου εγκρίθηκαν οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πληρωμή της πρώτης δόσης, γεγονός που άναψε το πράσινο φως στους περιφερειάρχες να προχωρήσουν στην υπογραφή της σχετικής απόφασης. Για παράδειγμα, ήδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, γνωστοποίησε ότι υπέγραψε την εν λόγω απόφαση για την καταβολή ποσού 29.041.250 ευρώ στους 1.106 Νέους Αγρότες της Θεσσαλίας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως έγινε γνωστό, συστάθηκαν και συγκροτήθηκαν τριμελείς επιτροπές για την εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης που κατατέθηκαν για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.

Στη δε Πελοπόννησο, ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας «ηθικά και ουσιαστικά άδικη» την μη ένταξη πολλών δικαιούχων αποκλειστικά και μόνο λόγω εξάντλησης της πίστωσης του εν λόγω προγράμματος.