Νέοι Αγρότες: Η ένταξη των επιλαχόντων πάει πίσω την επόμενη πρόσκληση

Την Περασμένη Παρασκευή 7 Ιουλίου, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι στην πρόσφατη πρόσκληση των Νέων Αγροτών (2021) εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες και συγκεκριμένα 2.100 παραγωγοί που πλέον θα είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των δικαιούχων Νέων Αγροτών, μετά και την ένταξη των επιλαχόντων, φτάνει ή και ξεπερνά τους 16.000.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη παρέμβαση του νέου ΥΠΑΑΤ σε μια προσπάθεια να… ζεσταθεί η αγροτική κοινή γνώμη και ιδιαίτερα ένα νεανικό κομμάτι των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, κάθε τέτοια παρέμβαση έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο οικονομικό αποτύπωμα με αντίκτυπο και στην πρόσκληση του νέου προγράμματος, που αναμένει η επόμενη φουρνιά των Νέων Αγροτών.

Περιορισμένος ο οικονομικός αντίκτυπος

Σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οι συνέπειες της ένταξης των επιλαχόντων στο τρέχον πρόγραμμα, ένας πρόχειρος υπολογισμός οριοθετεί τις δημοσιονομικές ανάγκες για την πληρωμή των επιπλέον δικαιούχων – επιλαχόντων μεταξύ 75 και 80 εκατ. ευρώ. Στο ερώτημα αν το παραπάνω ποσό συνεπάγεται αυτόματη απομείωση της νέας πρόσκλησης των Νέων Αγροτών κατά το ίδιο ακριβώς κονδύλι, μια πρώτη εκτίμηση από έμπειρους μελετητές που συνομίλησαν με την «ΥΧ» είναι καθησυχαστική. Όπως μας είπε πολύπειρος γνώστης των αναπτυξιακών προγραμμάτων: «Δεν θεωρώ ότι οι επόμενοι Νέοι Γεωργοί θα μείνουν με λιγότερα χρήματα. Θα βρεθούν πόροι να καλυφθεί μέρος του ποσού που θα χορηγηθεί στους επιλαχόντες».

Πάει για φθινόπωρο του ’24 η πρόσκληση

Πόσο επηρεάζει, όμως, το χρονοδιάγραμμα του καθεστώτος η ένταξη των επιλαχόντων; Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους μελετητών, καταλυτικά. Όπως μας είπε έμπειρος μελετητής, «θεωρώ ότι η όποια σκοπιμότητα από μια προκήρυξη νέου προγράμματος αυτό το διάστημα θα είχε στόχευση να θεραπεύσει το ζήτημα των επιλαχόντων. Από τη στιγμή που αυτό το θέμα επιλύθηκε χωρίς να χρειαστεί νέα πρόσκληση, θεωρώ ότι το επόμενο πρόγραμμα θα προκηρυχθεί το 2024».

Σε διευκρινιστική μας ερώτηση σχετικά με το πιο πιθανό χρονικό «παράθυρο» για να προκηρυχθεί το επόμενο πρόγραμμα, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι «πάντοτε, όταν έρχεται μια πρόσκληση, έχει προηγουμένως κλείσει το ΟΣΔΕ. Επομένως, μια ασφαλής εκτίμηση θα ήταν για Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του 2024».